VIII Forum Europa-Ukraina

Europe-Ukraine-Forum-logo1
15-17 lutego 2015, Łódź
<p>
<p>Przedstawiciele Rządu oraz Rady Najwyższej Ukrainy będą gośćmi rozpoczynającego się w najbliższą niedzielę VIII Forum Europa-Ukraina w Łodzi. W sesji inauguracyjnej zatytułowanej "Ukraina- początek nowej drogi" swój udział potwierdzili Paweł Petrenko, Minister Sprawiedliwości Ukrainy i Cezary Grabarczyk Minister Sprawiedliwości RP.

W Forum weźmie udział ponad 500 gości, z których ponad 160 przyjedzie z Ukrainy, w tym członkowie ukraińskiego rządu: Jewhen Nyszczuk, Minister Kultury, Wiktor Ivankevych, Wiceminister Polityki Społecznej i Henadij Druzenko, pełnomocnik rządu ds. polityki narodowo-etnicznej oraz deputowani do Rady Najwyższej: Borys Tarasiuk, Oleksandr Dombrowskiy, Wasyl Brenzowycz, Igor Nasalyk, Serhij Wysockiy i Volodymyr Ariev.

W debatach nt. przyszłości Ukrainy udział weźmie wielu gości z Europy i USA. Udział w konferencji potwierdzili już m.in. Andrius Kubilius, były premier Litwy; Karol Schwarzenberg, Przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych czeskiego parlamentu; Philip Karber, Prezydent Potomac Foundation, współautor raportu Karber-Clark nt. rozwoju sytuacji militarnej na Ukrainie; Dawid Bakradze, Minister ds. Integracji Europejskiej i Euroatlantyckiej Gruzji; Iveta Radicova, była premier Słowacji; Magdalena Vasaryova, deputowana do parlamentu Słowacji; Rebecca Harms, Deputowana do Parlamentu Europejskiego, Przewodnicząca Frakcji Zieloni/Wolny Sojusz Europejski; Adam Michnik, Redaktor Naczelny "Gazety Wyborczej"; Norbert Spinrath, Przewodniczący Komisji Europa-Ukraina niemieckiego Bundestagu; John Whittingdale Przewodniczący Brytyjsko-Ukraińskiej Grupy Parlamentarnej; Hrant Bagratian, były premier Armenii.

Obok ministra Cezarego Grabarczyka w debatach Forum swój udział zapowiedzieli następujący członkowie polskiego rządu: Rafał Trzaskowski, Sekretarz Stanu, Ministerstwo Spraw Zagranicznych; Andrzej Dycha, Podsekretarz Stanu, Ministerstwo Gospodarki i Janusz Ostapiuk, Podsekretarz Stanu, Ministerstwo Środowiska. Polski parlament na konferencji reprezentować mają m.in. Wicemarszałkowie Marek Kuchciński i Eugeniusz Grzeszczak. W Forum swój udział zapowiedział także Krzysztof Kwiatkowski, Prezes Najwyższej Izby Kontroli.

Konferencja organizowana jest wspólnie z Miastem Łódź oraz Województwem Łódzkim. Obrady będą odbywać się w Andel’s Hotel, ul. Ogrodowa 17.

Akredytacji na Forum można dokonać przez stronę internetową: http://www.forum-ekonomiczne.pl.

KONTAKT:

Biuro Prasowe Forum Europa-Ukraina