Minister skarbu rozmawiał z pomorską PO o konsolidacji w sektorze energetycznym

28.02.2015, 20:33aktualizacja: 28.02.2015, 20:33

Minister skarbu Włodzimierz Karpiński spotkał się w sobotę w Gdańsku z zarządem pomorskiej PO; rozmowa dotyczyła kwestii konsolidacji w sektorze energetycznym.

Pełniący obowiązki szefa pomorskich struktur PO, b. europoseł Jan Kozłowski, powiedział dziennikarzom, że szef resortu skarbu sam chciał spotkać się z zarządem Platformy w regionie i omówić niektóre aspekty konsolidacji w sektorze energetycznym.

Karpiński nie spotkał się z dziennikarzami. Kozłowski powiedział mediom, że w trakcie spotkania zarząd PO usłyszał od ministra, że żadne decyzje w sprawie ewentualnego łączenia firm energetycznych jeszcze nie zapadły.

Kozłowski poinformował też dziennikarzy, że w sobotę – jeszcze przed posiedzeniem zarządu PO, spotkał się w Sopocie z premier Ewą Kopacz, z którą także omawiał sprawę konsolidacji w sektorze energetycznym i pojawiające się w mediach informacje o możliwości połączenia PGE z Energą.

„Komunikat (ze strony premier) był bardzo czytelny: decyzji dotychczas nie było i nie ma, trwają badania i analizy, ale przesłanie było jedno: pani premier podejmie decyzje wtedy, gdy będzie ona korzystna dla kraju i korzystna dla Gdańska” – powiedział dziennikarzom Kozłowski.

Jak dodał, uczestnikiem spotkania z premier Kopacz był także przewodniczący Rady Europejskiej Donald Tusk, który nie zabierał głosu w sprawie konsolidacji.

Przed kilkoma tygodniami w mediach pojawiły się informacje, że ministerstwo skarbu, w ramach planowanej konsolidacji sektora energetycznego, może chcieć połączyć spółki z tego sektora: PGE z Energą, a Tauron Polską Energię z Eneą. Ta informacja wywołała protesty ze strony władz regionalnych na Pomorzu (w większości wywodzących się z PO), gdzie Energa ma swoją siedzibę. (PAP)

aks/ par/

Data publikacji 28.02.2015, 20:33