Polityka i społeczeństwo

CIR: premier Ewa Kopacz u polskich policjantów i żołnierzy w Kosowie (komunikat)

02.04.2015, 16:55aktualizacja: 02.04.2015, 16:55

- CIR informuje:

Trwa wizyta szefowej rządu w Kosowie. Premier Ewa Kopacz odwiedziła polskich policjantów służących na misji Unii Europejskiej. Spotka się także z żołnierzami służącymi na misji NATO. Weźmie m.in. udział w spotkaniach świątecznych w polskich bazach.

Wizyta w bazie Jednostki Specjalnej Polskiej Policji w Mitrowicy

„Wizyta u polskich funkcjonariuszy pełniących służbę poza granicami kraju jest dla mnie wielkim zaszczytem. Cieszę się, że w tym szczególnym okresie roku mogę państwa odwiedzić” – powiedziała premier Ewa Kopacz w bazie Jednostki Specjalnej Polskiej Policji w Mitrowicy.

Szefowa polskiego rządu podziękowała polskim funkcjonariuszom „za zaangażowanie w trudny proces budowania demokratycznych struktur państwowych i zapewnianie porządku publicznego w Kosowie”. Dodała, że m.in. poprzez służbę w Kosowie, Polska wywiązuje się z sojuszniczych zobowiązań oraz solidaryzuje się z narodami, które potrzebują wsparcia.

„Za waszą ciężką, odpowiedzialną i niebezpieczną służbę bardzo dziękuję” – powiedziała do funkcjonariuszy.

„Chcę, byście po zakończeniu misji zdrowi wrócili do ojczyzny” – zakończyła.

Wizyta w bazie Polskiego Kontyngentu Wojskowego KFOR w Novo Selo

„Bezpieczeństwo kraju nie jest dane raz na zawsze. Trzeba o nie zabiegać i to nie tylko na terenie kraju, ale również w jego sąsiedztwie.” – powiedziała premier Ewa Kopacz na spotkaniu z żołnierzami PKW KFOR.

Szefowa rządu przypomniała, że to pierwsza NATO-wska operacja wojskowa naszych Sił Zbrojnych.

Premier Ewa Kopacz powiedziała, że dziś nasza armia jest zupełnie inna niż w momencie startu misji. „Jedno pozostało niezmienne – profesjonalizm, zaangażowanie i oddanie polskich żołnierzy. Was wszystkich” – podkreśliła. Dodała, że międzynarodowa pomoc dla Kosowa to dla mieszkających tutaj ludzi często ostatnia szansa na bezpieczne życie i rozwój.

„Jesteśmy z wami, by powiedzieć, że doceniamy, że jesteście właśnie tu, a nie przy rodzinnych stołach. Ci w kraju życzą wam spokojnego powrotu.” – zakończyła.

Premier Ewa Kopacz rozmawiała także z dowódcą KFOR, generałem Francesco Paolo Figliuolo oraz zastępcą szefa misji EULEX Kosowo, Joëlle Vachter.

W delegacji biorą udział ministrowie:

- obrony narodowej, Tomasz Siemoniak oraz

- spraw wewnętrznych, Teresa Piotrowska.

EULEX

Polska Policja we wrześniu 1999 roku rozpoczęła służbę w ramach Tymczasowej Misji Administracyjnej Organizacji Narodów Zjednoczonych w Kosowie (UNMIK). Jednostka Specjalna Polskiej Policji (JSPP) służbę w Kosowie rozpoczęła w listopadzie 2000 roku. Od grudnia 2008 roku polscy policjanci i eksperci rozpoczęli służbę w misji pod auspicjami Unii Europejskiej (EULEX).

Obecnie w ramach Jednostki Specjalnej Polskiej Policji służbę pełni niemal 100 policjantów, ekspertów i funkcjonariuszy Straży granicznej. Głównym celem jest wspomaganie organów odpowiedzialnych za zapewnienie bezpieczeństwa i porządku publicznego w Kosowie oraz rozwijanie i wzmacnianie wieloetnicznych służb policyjnych.

KFOR

To już 31. zmiana Polskiego Kontyngentu Wojskowego KFOR. Kontyngent w sile ponad 200 żołnierzy realizuje misję o charakterze stabilizacyjnym, monitorując przestrzeganie porozumień i traktatów międzynarodowych dotyczących Kosowa. Najważniejszym zadaniem Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Kosowie jest stworzenie i utrzymanie warunków umożliwiających bezpieczne funkcjonowanie mieszkańców Kosowa w miejscu ich zamieszkania oraz zapewnienie bezpieczeństwa i porządku publicznego. Obecnie w operacji KFOR uczestniczy 31 państw, w tym 23 z NATO.

kom/ azb/

Data publikacji 02.04.2015, 16:55