ZUE SA Aktualizacja informacji nt. podpisania listu intencyjnego dotyczącego przejęcia 70% udziałów w podmiocie RAILWAY gft Polska sp. z o.o. - informacja o spełnieniu się warunku zawieszającego.

16.04.2015, 00:22aktualizacja: 16.04.2015, 00:22

Raport bieżący 53/2015

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 33/2015 oraz 47/2015 Zarząd ZUE S.A. z siedzibą w Krakowie ("Spółka") informuje, iż w dniu 15 kwietnia 2015 roku powziął informację o wyrażeniu przez Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta ("UOKiK") zgody na dokonanie koncentracji, polegającej na przejęciu przez Spółkę kontroli nad spółką Railway gft sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie ("Railway") poprzez nabycie udziałów Railway.

Nabycie udziałów nastąpiło pod warunkiem zawieszającym uzyskania przez Spółkę zgody Prezesa UOKiK na koncentrację, wynikającą z nabycia udziałów Railway. W związku ze zgodą warunek zawieszający został spełniony.

Ze względu na fakt, iż powyższa decyzja Prezesa UOKiK w całości uwzględnia żądania Spółki, podlega ona wykonaniu w dniu 15 kwietnia 2015 roku.

Spółka nabyła 35 udziałów, stanowiących 70% udziału w kapitale zakładowym Railway o czym Spółka informowała szczegółowo w raporcie bieżącym nr 47/2015.

Railway jest podmiotem, który wchodzi w prawa i obowiązki wynikające z kontraktów handlowych oraz umów, których stroną była ThyssenKrupp GfT Polska Spółka z o.o. z siedzibą w Krakowie ("ThyssenKrupp GfT Polska"), będąca częścią niemieckiego koncernu ThyssenKrupp AG, w ramach którego odpowiada za sprzedaż na terenie całej Polski materiałów do budowy i remontów torowisk tramwajowych oraz kolejowych, a także za świadczenie usług i udostępnianie know-how w zakresie komunikacji szynowej oraz techniki budowlanej.

Przed przejęciem udziałów Railway, Spółka zawarła z ThyssenKrupp GfT Polska

w dniu 27 stycznia 2015 roku umowę na zakup materiałów nawierzchni torowej, takich jak szyny kolejowe, szyny tramwajowe, akcesoria torowe, podkłady itp., za łączną kwotę 19,5 mln PLN, jak również zobowiązała się w terminie do dnia 31 stycznia 2016 roku do nabycia w transzach innych materiałów nawierzchni torowej o łącznej wartości ok. 40,4 mln PLN. Informacje o zawartej umowie Spółka przekazała w raportach bieżących nr 19/2015 oraz 25/2015.

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 5 Ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzenia instrumentów finansowych do zorganizowanego obrotu oraz o spółkach publicznych z dnia 29 lipca 2005 r.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz