USA: w Kongresie postęp ws. "szybkiej ścieżki" negocjacji handlowych

17.04.2015, 09:15aktualizacja: 17.04.2015, 09:15

Kilku wysokiej rangi kongresmenów z obu partii porozumiało się w sprawie projektu ustawy, która wyznacza rządowi USA priorytety w negocjacjach handlowych z UE oraz krajami Azji i Pacyfiku i przewiduje tzw. szybką ścieżkę aprobaty umów przez Kongres.

Prezydent Barack Obama natychmiast zapowiedział, że podpisze ustawę - o ile uzyska ona aprobatę obu izb Kongresu - gdyż "pomoże ona wynegocjować umowy handlowe, które są dobre dla amerykańskiej gospodarki, biznesu i przede wszystkim dla naszych pracowników".

Administracja Obamy prowadzi obecnie negocjacje dwóch dużych umów handlowych. Jedna to transatlantycka umowa o wolnym handlu i inwestycjach z Unią Europejską (TTIP), a druga, znacznie bardziej zaawansowana, obejmuje poza USA 11 krajów Azji i Pacyfiku: Australię, Brunei, Kanadę, Chile, Japonię, Malezję, Meksyk, Nową Zelandię, Peru, Singapur i Wietnam (TPP).

Złożony w czwartek przez trzech wpływowych kongresmenów ponadpartyjny projekt ustawy wyznacza administracji Obamy cele i priorytety (np. w kwestii patentów, rolnictwa czy ochrony amerykańskich inwestorów) oraz warunki negocjacji (np. w sprawie transparentności rozmów czy kryteriów przestrzegania praw człowieka i ochrony środowiska). W zamian ustawa wyraża zgodę na tzw. szybką ścieżkę aprobaty umowy przez Kongres. Oznacza to, że po zakończeniu przez administrację USA negocjacji z partnerami (np. Komisją Europejską w przypadku umowy TTIP) Kongres będzie mógł w głosowaniu zaaprobować lub odrzucić umowę, ale nie będzie mógł już wnosić do niej poprawek. Tak samo będzie w przypadku Parlamentu Europejskiego, który też nie będzie mógł zmieniać treści umowy, a jedynie zagłosować za lub przeciw.

Z Waszyngtonu Inga Czerny (PAP)

icz/ ksaj/

Data publikacji 17.04.2015, 09:15