Znaczące zmiany w Warszawie: zespoły najlepszych na rynku specjalistów w dziedzinie prawa nieruchomości dołączają do Greenberg Traurig, uzupełniając wiodące na rynku praktyki private equity, fuzji i przejęć oraz rynków kapitałowych

13.05.2015, 14:20aktualizacja: 13.05.2015, 14:20

Greenberg Traurig przejmuje zespoły prawników z Allen & Overy i Norton Rose Fulbright.

WARSZAWA, Polska, 13 maja 2015 r. /PRNewswire/ - W ramach strategii wzmacniania jednej z czołowych międzynarodowych praktyk nieruchomości, Greenberg Traurig, LLP pozyskała dwa wiodące w Europie Środkowej zespoły specjalistów z zakresu prawa nieruchomości. Tym samym, warszawskie biuro kancelarii zasiliło dwunastu nowych prawników, tworząc jeden z największych i najbardziej wszechstronnych zespołów w branży nieruchomości w regionie.

Jako partnerzy do Greenberg Traurig dołączyli: Radomił Charzyński, kierujący dotychczas zespołem nieruchomości w warszawskim biurze Allen & Overy oraz Agnieszka Stankiewicz, kierująca dotychczas zespołem nieruchomości w warszawskim biurze Norton Rose Fulbright. Wraz z nimi do Greenberg Traurig dołączyły całe zespoły składające się z dwóch partnerów lokalnych i ośmiu prawników. Tym samym, powiększony zespół ds. nieruchomości Greenberg Traurig w Europie Środkowej liczy 30 prawników. Pracą zespołu kieruje partner Marek Grodek, wraz z Agnieszką Stankiewicz i Radomiłem Charzyńskim. Jednocześnie, partnerem kancelarii został Bartosz Clemenz, dotychczasowy partner lokalny w warszawskim biurze kancelarii.

Kancelaria Greenberg Traurig regularnie świadczy usługi doradcze przy kluczowych transakcjach na rynku i honorowany jest prestiżowymi nagrodami w branży; ostatnio kancelaria ogłoszona została Firmą Prawniczą Roku w dziedzinie prawa nieruchomości przez U.S. News - Best Lawyers®.

"Naszym zdaniem Warszawa jest głównym ośrodkiem gospodarczym regionu a kancelaria Greenberg Traurig już teraz klasyfikowana jest w najwyższej kategorii specjalistów z zakresu fuzji i przejęć, private equity, rynków kapitałowych i podatków. Mamy też silną pozycję w zakresie bankowości, finansowania i restrukturyzacji - powiedział Richard A. Rosenbaum, dyrektor generalny Greenberg Traurig. - Jednoczesne wzmocnienie warszawskiego biura, w kraju o jednym z najbardziej dynamicznych rynków nieruchomości w Europie, dwoma zespołami specjalistów z zakresu nieruchomości to bardzo korzystny ruch zwłaszcza teraz, gdy nieruchomości stają się kluczowym aktywem na świecie, a nasza kancelaria, występująca globalnie jako jednolite przedsiębiorstwo i reprezentująca wspólną kulturę biznesu, stawia sobie za cel osiągnięcie pozycji lidera na rynku nieruchomości w skali światowej, podobnie jak ma to miejsce w Stanach Zjednoczonych".

"Naszą praktykę budujemy, dbając o strategiczny rozwój i najwyższą jakość świadczonych usług. Staramy się dobrze służyć profesji prawniczej i społecznościom w których działamy. Uważamy za zaszczyt, że do naszego warszawskiego biura dołączają zespoły bardzo wysoko ceniące sobie te same wartości" - powiedział Robert Ivanhoe, jeden z szefów międzynarodowej praktyki nieruchomościowej Greenberg Traurig.

"Bardzo doceniamy zdecydowane i sprawne kierownictwo Lejba Fogelmana oraz Jarosława Grzesiaka prowadzących biuro w Warszawie, a także ich wkład w rozwój naszej międzynarodowej praktyki nieruchomości, która już od blisko pół wieku zapewnia znakomitą, wszechstronną obsługę wszelkiego rodzaju inwestycji, projektów deweloperskich, zarządzania i finansowania nieruchomości" - dodał Richard A. Rosenbaum.

"Nasza prężna praktyka w branży nieruchomości dzięki nowym zespołom uzyska ogromną energię, tak pożądaną przez klientów potrzebujących dynamicznej obsługi w sektorze nieruchomości" - powiedział Jarosław Grzesiak.

Przed Agnieszką Stankiewicz i Radomiłem Charzyńskim do kancelarii dołączył weteran branży nieruchomości partner Eric Rosedale, który w 2014 r. objął stanowisko szefa międzynarodowej praktyki nieruchomościowej po przejściu z kancelarii Dentons. Rolą Erica Rosedale'a jest między innymi rozwijanie praktyki nieruchomościowej poza Stanami Zjednoczonymi. Rozwój w Europie Środkowej stanowi ważny etap w kształtowaniu międzynarodowej platformy nieruchomościowej kancelarii Greenberg Traurig.

"Dla międzynarodowej praktyki nieruchomościowej to ważny krok w rozwoju i integracji sieci oraz strategicznym lokowaniu ośrodków kompetencyjnych poza Stanami Zjednoczonymi" - powiedział Eric Rosedale.

W skład zespołów przechodzących wraz z Agnieszką Stankiewicz i Radomiłem Charzyńskim weszli między innymi Karol Brzoskowski z Allen & Overy i Magdalena Życzkowska-Jóźwiak z Norton Rose, którzy objęli stanowiska lokalnych partnerów.

Nowa grupa dołączyła do osiemnastoosobowego zespołu specjalistów od nieruchomości pracujących dotychczas w warszawskim biurze. Biuro to, otwarte w maju 2012 r., zatrudnia obecnie 80 prawników i stanowi integralną część międzynarodowej sieci Greenberg Traurig. Rozbudowany zespół ds. nieruchomości będzie blisko współpracował z wysoko cenionymi specjalistami z zakresu rynków kapitałowych, finansowania oraz fuzji i przejęć.

Zarówno Agnieszka Stankiewicz, jak i Radomił Charzyński posiadają ponad 15 lat doświadczenia prawniczego w branży nieruchomości, w trakcie którego koncentrowali się na doradztwie na rzecz inwestorów zagranicznych i krajowych świadczonych w związku z przedsięwzięciami joint venture, nabywaniem aktywów, inwestycjami budowlanymi, finansowaniem nieruchomości oraz transakcjami sprzedaży z leasingiem zwrotnym.

Kancelaria Greenberg Traurig posiada jedną z największych na świecie międzynarodową grupę prawników specjalizujących się w branży nieruchomości.  Do grupy należy ponad 400 specjalistów ze wszystkich gałęzi prawa nieruchomości i powiązanych z nim obszarów, takich jak fuzje i przejęcia, private equity, rynki kapitałowe, finansowanie, podatki i fundusze. Ponad 80 członków międzynarodowego zespołu ds. nieruchomości pracuje poza Stanami Zjednoczonymi, we wciąż rozwijającej się sieci biur i kancelarii stowarzyszonych w Europie, Azji, Ameryce Łacińskiej, na Bliskim Wschodzie i w Afryce.

Greenberg Traurig, LLP

Greenberg Traurig, LLP jest międzynarodową kancelarią prawną, zatrudniającą około 1 800 prawników i obsługującą klientów przez sieć 37 biur w Stanach Zjednoczonych, Europie, Azji, Ameryce Łacińskiej i na Bliskim Wschodzie. Według raportu  BTI Client Relationship Scorecard z 2014 r., oceniającego relacje klientów i kancelarii prawnych, kancelaria Greenberg Traurig plasuje się w segmencie "Power Elite". Dodatkowe informacje można uzyskać na stronie: www.gtlaw.com.

Greenberg Traurig Grzesiak sp.k.

Greenberg Traurig Grzesiak sp.k. to wg Chambers and Partners Międzynarodowa Kancelaria Roku 2013 w Polsce. Greenberg Traurig w Polsce świadczy usługi prawne klientom z Europy Środkowej i spoza regionu. Zatrudnia 80 prawników. Członkowie zespołu regularnie zajmują czołowe miejsca w prawniczych rankingach zawodowych. Chambers Global, Chambers Europe, IFLR1000 a także EMEA Legal 500 umieszczają ich jako czołowych prawników w zakresie prawa spółek, fuzji i przejęć, rynków kapitałowych, private equity, podatków, prawa bankowego i finansów, prawa energetycznego, nieruchomości, postępowań prawnych oraz telekomunikacji i mediów.

Źródło: Greenberg Traurig

Kontakt dla mediów:

Jarosław Grzesiak

Partner zarządzający

e-mail: GrzesiakJ@gtlaw.com

Joanna Janicka

Departament Rozwoju Biznesu i Marketingu

e-mail: JanickaJ@gtlaw.com

Zdjęcia: Udostępniamy na życzenie

Zdjęcia: http://www.gtlaw.com/Greenberg-Traurig-Warsaw-International-Real-Estate-Team

Data publikacji 13.05.2015, 14:20
Źródło informacji PR Newswire