Polityka i społeczeństwo

MSZ: Polska aktywna na wspólnym forum UE i Rady Współpracy Państw Zatok (komunikat)

25.05.2015, 13:56aktualizacja: 25.05.2015, 13:56

- MSZ informuje:

– Okres przejściowy ku trwałemu kompromisowi społecznemu w Syrii powinien bazować na maksymalnie szerokim porozumieniu wszystkich sił politycznych uczestniczących w tym konflikcie – mówił wiceszef polskiej dyplomacji Konrad Pawlik na wspólnym forum Unii Europejskiej i Rady Współpracy Państw Zatoki 24 maja br. w katarskiej Dausze.

– Polska włączy się w realizację długofalowych programów odbudowy Syrii – zapowiedział wiceminister Pawlik podczas posiedzenia 24. Wspólnej Rady Unii Europejskiej i Rady Współpracy Państw Zatoki na szczeblu ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich obu ugrupowań regionalnych. Spotkaniu przewodniczyli wysoka przedstawiciel Unii ds. zagranicznych i polityki bezpieczeństwa Frederica Mogherini oraz Khalid bin Mohamed Al-Attiyah – minister spraw zagranicznych Kataru w ramach rotacyjnej Prezydencji Rady Współpracy Państw Zatoki. Wiceszef polskiego MSZ podkreślił, że Polska gotowa jest dzielić się swoimi doświadczeniami wyniesionymi z okresu własnych przekształceń systemowych, politycznych i ekonomicznych.

Stosunki pomiędzy Unią Europejską i Radą Współpracy Państw Zatoki przeżywają okres przyspieszonego rozwoju. Sprzyja im aktywny dialog polityczny oraz efektywna praca wielu gremiów eksperckich, w szczególności Wspólnego Komitetu ds. Współpracy. Wzajemne obroty handlowe osiągnęły w 2014 r. poziom 148 miliardów euro (w 2010 r. – 100 mld euro). Współpraca obejmuje sferę gospodarczą, kulturalną, naukową oraz turystyczną.

Obrady zdominowały tematy regionalne dotyczące Jemenu, Iranu, Libii, Syrii oraz Iraku. Poruszono też kwestię bliskowschodniego procesu pokojowego oraz – w wymiarze globalnym – walki z terroryzmem. Opowiadając się za dalszym umacnianiem wzajemnych relacji w przyjętym komunikacie za obszary współpracy Unii Europejskiej i Rady Współpracy Państw Zatoki uznano również prawa człowieka.

kom/ mgl/

Data publikacji 25.05.2015, 13:56