PKP Cargo chce rozwijać transport kolejowy między Polską i Chinami

17.06.2015, 10:12aktualizacja: 17.06.2015, 10:12

PKP Cargo i Zhengzhou International Hub z chińskiej prowincji Henan utworzą spółkę joint venture, która zajmie się kolejowym transportem kontenerów między środkowymi Chinami a Europą - list intencyjny w tej sprawie podpisano we wtorek w Warszawie.

Dzięki tej współpracy liczba pociągów z Chin do Europy współobsługiwanych przez PKP Cargo może wzrosnąć do około 300 rocznie.

List intencyjny, który podpisali we wtorek przedstawiciele PKP Cargo i Zhengzhou International Hub określa zakres i warunki współpracy między tymi podmiotami. Mają one w ciągu trzech miesięcy utworzyć spółkę joint venture i objąć w niej po 50 proc. udziałów. Zadaniem spółki będzie stworzenie biznesplanu inwestycji w należącym do PKP Cargo centrum logistycznym w Małaszewiczach na granicy polsko-białoruskiej. Chodzi o przystosowanie go do obsługi przywożonych z Chin kontenerów.

PKP Cargo liczy, że współpraca z chińskim partnerem pobudzi transport kolejowy na linii Polska - Chiny. Obecnie drogą lądową do Unii Europejskiej trafia 3,5 proc. eksportu z Państwa Środka. Pociąg z centralnych Chin do Niemiec jedzie od 11 do 14 dni. Statkiem towary płyną natomiast około 35-40 dni.(PAP)

her/ mhr/

Data publikacji 17.06.2015, 10:12