Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister Kacperczyk z wizytą w Chengdu (komunikat)

18.06.2015, 20:44aktualizacja: 18.06.2015, 20:44

- MSZ informuje:

-Niech polski konsulat w Chengdu dobrze służy rozwojowi współpracy polsko-chińskiej powiedziała wiceminister Katarzyna Kacperczyk podczas symbolicznego otwarcia Konsulatu Generalnego RP w Chengdu.

-Mam nadzieje, że ten konsulat będzie kolejnym łącznikiem pomiędzy Polską a Chinami - podkreśliła wiceminister podczas uroczystości, która miała miejsce 18 czerwca w stolicy prowincji Syczuan. Placówka, która rozpocznie działalność pod koniec br., będzie już czwartym polskim konsulatem w Chinach po placówkach w Szanghaju, Hongkongu i Kantonie.

W trakcje pobytu w Chengdu wiceminister Kacperczyk rozmawiała z władzami prowincji, w tym z gubernatorem Wei Hong. Dyskusja poświęcona była wsparciu władz regionalnych w przyszłej działalności konsulatu oraz współpracy regionalnej w ramach koncepcji „Jednego Pasa i Jednego Szlaku”. Dzięki linii kolejowej Łódź-Chengdu prowincja ta ma bezpośrednie połączenie towarowe z Polską, strategiczne z punktu widzenia polsko – chińskich relacji handlowych. W obecności wiceminister podpisany został również list intencyjny pomiędzy Województwem Łódzkim a prowincją Syczuan w sprawie współpracy obydwu regionów.

W skład oficjalnej delegacji towarzyszącej wiceminister Kacperczyk weszli przedstawiciele polskiego biznesu, którzy mieli możliwość nawiązania bliższych kontaktów handlowych z chińskimi partnerami w ramach Polsko-Syczuańskiego Forum Biznesowego.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 18.06.2015, 20:44