Zdrowie i styl życia

22.06.2015, 17:29aktualizacja: 22.06.2015, 17:29

The Color Run Poznań 2015  fot. 1
The Color Run Poznań 2015 fot. 1
Ponad 6 tys. osób uczestniczyło w pierwszej polskiej edycji The Color Run by PZU. Bieg, który odbył się w niedzielę w Poznaniu, nazywany jest przez organizatorów "najszczęśliwszymi pięcioma kilometrami na świecie".

The Color Run by PZU ma na celu nie tylko promowanie zdrowego trybu życia, ale i pozytywnego myślenia. Uczestnicy rozpoczęli pięciokilometrowy bieg wokół jeziora maltańskiego w białych koszulkach, by po każdym przebytym kilometrze wbiec w chmurę kolorowego pyłu.

"To bieg, w którym każdy jest zwycięzcą, a sama inicjatywa opiera się właśnie na celebrowaniu szczęścia, zdrowia i indywidualności. Kolory naprawdę wpływają na stan naszego umysłu i poczucie humoru. Wierzymy, że życie pełne barw, to również życie pełne uśmiechów" - powiedział dyrektor The Color Run Poland José Caldas de Sousa.

Organizatorzy podkreślili, że The Color Run to bieg, w którym wystartować może każdy, bez względu na formę czy wiek. Po raz pierwszy, odbył się on w 2012 r. w Stanach Zjednoczonych. Obecnie organizowane są w przeszło 50 krajach i wzięło w nich udział łącznie ponad 4,6 mln osób. Udział w wydarzeniu może stać się ponadto okazją, by rozpocząć swoją przygodę z bieganiem.

"Ponad połowa uczestników The Color Run właśnie od naszych imprez zaczyna myśleć o regularnych ćwiczeniach, bieganiu i prowadzeniu zdrowego stylu życia. Trudno sam bieg i to wszystko opisać, jeśli się tego nie przeżyje. Kiedy wbiega się w taką chmurę kolorowego pyłu, to naprawdę wszyscy czujemy się jak dzieci" - powiedziała dyrektor marketingu The Color Run Poland Iga Bielawski.

Dystans pięciu kilometrów pokonywali dorośli, dzieci, młodzież i osoby starsze. Poznanianka Lidia Krawczyńska, która w biegu uczestniczyła z mężem, nastoletnią córką i małym synkiem, który trasę pokonał na hulajnodze, podkreśliła, że udział w biegu wzięła ze względu na dzieci - "ale teraz już sama nie wiem, komu ta impreza sprawiła więcej radości" - powiedziała.

"To naprawdę niesamowita sprawa. Obok nas startowały osoby starsze, maleńkie dzieci w wózkach pchanych przez rodziców, były też osoby niepełnosprawne. Niektórzy nawet zamiast biegać tańczyli i turlali się w tym kolorowym proszku. Rzeczywiście Poznań jest dziś pełen radości i bez wątpienia jest najbardziej kolorowym miastem w Polsce" - dodała.

Tuż za linią mety na uczestników czekały kolejne atrakcje w ramach wzorowanego na indyjskim święcie Holi - Festiwalu Kolorów. Były pokazy zumby, fitness, muzyka i strefa dla najmłodszych.

Uczestnicy biegu „dzielą się kilometrem” z potrzebującymi

Jednym z celów The Color Run by PZU jest także wspieranie organizacji charytatywnych. Część pieniędzy z pakietów startowych została przekazana fundacji Mam Marzenie. Dodatkowo, wszyscy, którzy chcieli włączyć się do pomocy, mogli to zrobić dzięki akcji "Podziel się kilometrem". W jej ramach, za każde tysiąc metrów pokonane na bieżni, orbitreku lub rowerku PZU przekazał fundacji 10 zł. Podczas pierwszego The Color Run by PZU w Poznaniu uczestnikom udało "podzielić się" 320 kilometrami.

"Kiedy bierzemy udział w biegach charytatywnych, nie biegniemy dla siebie tylko dla innych. To nas jednoczy i sprawia, że jesteśmy jedną dużą rodziną, która pomaga potrzebującym" - podkreśliła uczestniczka biegu Aleksandra Kowalik.

Dzięki organizatorom The Color Run i grupie PZU, która od 2013 r. jest strategicznym partnerem kilkudziesięciu wydarzeń sportowych, zostały spełnione dwa marzenia podopiecznych fundacji. Czteroletni Piotruś dostał wymarzonego gokarta, a siedmioletnia Julia - bon na wyprawę do Disneylandu.

Koordynatorka poznańskiego oddziału fundacji Mam Marzenie Sylwia Furmaniak zaznaczyła, że spełnianie dziecięcych marzeń ma ogromną moc terapeutyczną. "Robimy to właśnie po to, by dzieci chociaż na chwilę zapomniały o tym, co im się przytrafiło, bo kiedy pojawia się poważna choroba, to ten dziecięcy świat i życie całej rodziny wywraca się do góry nogami. Chcemy, żeby te chwile, kiedy dzieciom spełniają się marzenia, dały im siłę, by nadal walczyć o zdrowie” - powiedziała.

Kolejne imprezy The Color Run by PZU połączone z akcją "Podziel się kilometrem" odbędą się 27 czerwca w Warszawie i 20 września w Krakowie.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 22.06.2015, 17:29