Firma Calypso podpisuje globalną umowę dystrybucyjną z SAP, łącząc najlepszą w swojej klasie bankowość z rozwiązaniami na rynkach kapitałowych

23.06.2015, 13:58aktualizacja: 23.06.2015, 13:58

Platforma Cross-Asset Front-to-Back firmy Calypso uzupełni portfolio usług finansowych SAP na rynkach kapitałowych, umożliwiając klientom konsolidację, uproszczenie procesów i rozwój.

SAN FRANCISCO, 23 czerwca 2015 r. /PRNewswire/ - Firma Calypso Technology, Inc. wyznaczająca standard na rynku oprogramowania skarbowego i na rynkach kapitałowych podpisała globalną umowę dystrybucyjną z koncernem SAP (NYSE: SAP), liderem w branży oprogramowania dla przedsiębiorstw. W ramach umowy SAP będzie odsprzedawał platformę skarbową i kapitałową Cross-Asset Front-to-Back firmy Calypso pod postacią dwóch rozszerzeń: SAP® Capital Markets Trading firmy Calypso oraz SAP Capital Markets Treasury firmy Calypso.

Dzięki zawarciu umowy klienci firmy SAP mogą korzystać z platformy Calypso, która zintegrowana jest z serwerem SAP Advanced Server® Enterprise (SAP ASE) oraz uzupełnia portfolio usług finansowych SAP na rynkach kapitałowych, umożliwiając konsolidację, uproszczenie procesów i rozwój. Rozwiązania te pozwalają klientom na ograniczenie całkowitej liczby systemów w użyciu, uproszczenie architektury, usprawnienie procesów i poprawę wydajności przy jednoczesnym zmniejszeniu całkowitego kosztu posiadania.

"Partnerstwo to jest połączeniem najlepszego w swojej klasie oprogramowania bankowości komercyjnej i rozwiązań na rynkach kapitałowych w celu zapewnienia niepowtarzalnych korzyści klientom - skomentował Charles Marston, przewodniczący i dyrektor wykonawczy w firmie Calypso Technology. - W wyniku tego klienci mogą wykorzystać zwiększoną automatyzację świadczoną w ramach sprawdzonego rozwiązania technologicznego, co z kolei może prowadzić do większej wydajności i ograniczenia kosztu posiadania" - dodał dyrektor.

Platforma firmy Calypso zintegrowana jest z systemem SAP ASE, który wykorzystywany jest przez wiele firm na rynku kapitałowym na całym świecie w celu wsparcia krytycznych operacji przetwarzania danych. W ramach umowy klienci będą mogli jeszcze lepiej wykorzystać funkcjonalne i techniczne zalety rozwiązań firm Calypso i SAP oraz szybciej wdrożyć innowacje w modelu operacyjnym na rynkach finansowych w ich przedsiębiorstwach.

"W ramach nowego partnerstwa firmy SAP i Calypso będą wzajemnie budować na własnych mocnych stronach w obszarach rynków kapitałowych i skarbowych w celu zapewnienia całego zakresu przodujących na rynku rozwiązań klientom na całym świecie - skomentował Ross Wainwright, globalny szef działu usług finansowych w firmie SAP. - SAP już ma dużą bazę klientów wykorzystujących rozwiązania SAP na rynkach kapitałowych, włączywszy SAP ASE, główne platformy zintegrowanego ryzyka i finansów oraz platformę SAP HANA®. Uzupełnienie tych rozwiązań SAP aplikacjami opracowanymi przez firmę Calypso przyniesie nowe, ekscytujące możliwości naszym klientom, umożliwiając im transformacje. Synergia pomiędzy platformą Calypso i ofertą SAP przyczyni się do zaoferowania zestawu rozwiązań, które zmienią reguły gry klientów na rynkach kapitałowych, banków centralnych i skarbców bankowych. Klienci będą mogli uprościć środowiska systemowe, ograniczyć koszty i złożoność, a przy tym zwiększyć elastyczność działalności" - dodał przedstawiciel firmy SAP.

Platforma Calypso wykorzystywana jest przez ponad 200 firm w branży finansowej i 34 000 profesjonalistów na rynkach kapitałowych. Firma Calypso przoduje w raporcie Magiczny Kwadrat Gartnera w kategorii platform handlowych już szósty rok z rzędu, oferując najczęściej kupowane rozwiązania skarbowe i na rynkach kapitałowych, zgodnie z wynikami tabeli sprzedaży IBS w 2015 roku.

Nazwy SAP, SAP HANA oraz inne wymienione produkty i usługi firmy SAP, a także ich logo są znakami towarowymi lub zarejestrowanymi znakami handlowymi firmy SAP SE (lub spółki zależnej SAP) w Niemczech i w innych krajach. Więcej informacji i zawiadomień na temat znaków towarowych można znaleźć na stronie: http://www.sap.com/corporate-en/legal/copyright/index.epx.

Wszystkie pozostałe wymienione nazwy produktów i usług są znakami handlowymi należącymi do właściwych spółek.

Stwierdzenia SAP dotyczące przyszłości

Wszelkie stwierdzenia zawarte w niniejszym dokumencie, które nie noszą znamion faktów historycznych, są stwierdzeniami dotyczącymi przyszłości w rozumieniu ustawy o reformie przepisów procesowych dotyczących papierów wartościowych z 1995 r. (Securities Litigation Reform Act of 1995). Słowa takie, jak „szacować", „twierdzić", „przewidywać", „oczekiwać", „prognozować", „zamierzać", „być może", „planować", „rzutować", „zakładać", „powinno", „będzie" i podobne wydarzenia odnoszące się do firmy SAP wykorzystywane są w celu identyfikacji stwierdzeń dotyczących przyszłości. Firma SAP nie ma obowiązku publicznego aktualizowania lub korygowania stwierdzeń dotyczących przyszłości. Wszelkie stwierdzenia dotyczące przyszłości podlegają czynnikom ryzyka i niepewności, które mogą spowodować, że rzeczywiste wyniki mogą znacznie różnić się od oczekiwań. Omówienie czynników, które mogą istotnie wpłynąć na przyszłe wyniki finansowe firmy SAP można znaleźć w dokumentach złożonych w Komisji Papierów Wartościowych i Giełd („SEC"), włączywszy najświeższy raport roczny firmy SAP złożony na formularzu 20-F w Komisji SEC. Czytelników przestrzega się przed nadmiernym poleganiem na stwierdzeniach dotyczących przyszłości, które są aktualne jedynie w okresie publikacji.

Raport "Magiczny Kwadrat Platform Handlowych" Gartnera można znaleźć na stronie: http://www2.calypso.com/gartner-magic-quadrant-2014/.

Źródło: Calypso Technology

KONTAKT: