Wendy Holden - Autorka powieści "Urodzeni, by żyć" w Warszawie w dniach 26 - 28 sierpnia 2015 roku

06.08.2015, 12:49aktualizacja: 06.08.2015, 12:49

Urodzeni, by żyć
"Urodzeni, by żyć" to historia trzech ciężarnych Żydówek, więźniarek obozu koncentracyjnego, którym udało się ukryć swój stan przed oczami oprawców i dzięki temu uniknąć śmierci. Opowieść rozpoczyna się pod koniec II wojny światowej. Trzy nieznające się kobiety zmuszane do niewolniczej pracy w zakładzie zbrojeniowym i ostatecznie umieszczone w masowym transporcie do obozu Mauthausen w Austrii są pewne, że czeka je śmierć. Podczas trwającej siedemnaście dni gehenny pochłaniającej życie połowy transportowanych więźniów, kobiety rodzą dzieci. Pomimo katastrofalnych okoliczności, głównie dzięki pomocy współwięźniów i szczodrości mieszkańców mijanych wiosek, zarówno matkom, jak i dzieciom udaje się przeżyć. Po wojnie matki z dziećmi rozpoczynają nowe życie w różnych częściach świata.

Dopiero podczas obchodów 65. rocznicy wyzwolenia obozu Mauthausen dzieci dowiadują się o sobie wzajemnie i okolicznościach związanych z ich narodzinami – okolicznościami tak niezwykłymi i tak jednoczącymi, że nie sposób nie podzielić się nimi z całym światem.

O autorce

Wendy Holden urodziła się w 1961 r. w Pinner w północnym Londynie. Jest uznaną powieściopisarką i dziennikarką. Opublikowała ponad trzydzieści książek oraz napisała dwa scenariusze filmowe. Wiele z jej prac zostało adaptowanych przez radio i telewizję.

Przez osiemnaście lat pracowała jako dziennikarka, w tym aż dziesięć lat spędziła w redakcji "The Daily Telegraph". Ma  w dorobku kilka znaczących książek, które napisała jako tzw. ghostwriterka, m. in.: bestseller New York Timesa pt. Lady Blue Eyes (2011), który jest zbiorem wspomnień Barbary Sinatry, żony amerykańskiego piosenkarza; Behind Enemy Lines (2002), autobiografię żydowskiego szpiega Marthe'a Cohna; Memory are made of this (2004) biografię amerykańskiego piosenkarza Deana Martina widzianego oczami jego córki, oraz Kill Switch (2011) będącego relacją majora Billa Shawa, byłego żołnierza armii brytyjskiej, bezpodstawnie więzionego w Afganistanie.

Kontakt w/s wywiadów, spotkań autorskich i egzemplarzy recenzenckich:

Agnieszka Jedlińska

tel. kom. 695672067