Nauka i technologie

Cambium Network wprowadza na rynek cnMaestro™, platformę zarządzania cyklem życia sieci typu end-to-end dla wszystkich produktów

24.08.2015, 16:20aktualizacja: 24.08.2015, 16:20

Rozwiązanie w chmurze pozwala na szybką instalację i łatwiejszą obsługę sieci obejmujących setki tysięcy urządzeń.

ROLLING MEADOWS, Illinois, 24 sierpnia 2015 r. /PRNewswire/ - Firma Cambium Networks™, wiodący globalny dostawca szerokopasmowych rozwiązań bezprzewodowych, wprowadziła dziś na rynek cnMaestro™, platformę dostępną w chmurze obliczeniowej lub pod postacią lokalnych instalacji zbudowaną od zera w celu zapewnienia bezpiecznego zarządzania cyklem życia sieci typu end-to-end. Platforma obejmuje zarządzanie zasobami, wprowadzanie nowych urządzeń oraz codzienne operacje i konserwację. Poprzez zapewnienie pełnej widoczności w całej sieci cnMaestro znacznie ułatwia zarządzanie wszystkimi urządzeniami sieciowymi.

Wideo - http://origin-qps.onstreammedia.com/origin/multivu_archive/PRNA/ENR/Cambium-Networks-082115-1.mp4

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20140613/117974

Najważniejsze funkcje cnMaestro:

1. Pełna widoczność w sieci:

- Pojedynczy szklany panel pozwalający na zarządzanie całą siecią, włączywszy połączenia międzysieciowe typu point-to-point (PTP), dostęp typu point-to-multipoint (PMP) oraz wi-fi.

- Odrębne panele zarządzania dla każdego urządzenia z dzielonymi i scentralizowanymi procesami aktualizacji i konfiguracji zmniejszające czas potrzebny do zaznajomienia się z siecią przez nowych managerów.

2. Rozwiązywanie problemów klientów typu end-to-end:

- Pojedyncze kliknięcie ujawnia cały łańcuch węzłów sieciowych związanych z występującym problemem, wyświetlając wyniki testów wydajności i opóźnień, a także poziom zdrowia podsystemów na jednym ekranie.

- Managerowie mogą zlokalizować elementy sieci sprawiające problemy na mapach Google lub planach budynków, co zmniejsza czas potrzebny do rozwiązania problemu.

3. Bezproblemowa instalacja:

- Konfiguracja urządzeń możliwa jest z wyprzedzeniem, a wybrane ustawienia wprowadzane są przy instalacji.

- Łatwiejsze zarządzanie aktualizacjami oprogramowania i zmianami konfiguracji pozwala na utrzymanie nawet największych sieci na bieżąco.

4. Kontroler wi-fi:

- Zarządzanie, konfiguracja i koordynacja punktów dostępu wi-fi Cambium Networks w celu przygotowania zbiorczych statystyk sieciowych, publikacji polityk dostępu sieciowego, zezwalania na płynny roaming między lokalizacjami oraz umożliwiania gotowego dostępu do sieci dla gości w punktach wi-fi hotspot.

"Przeniesienie kontrolera dostępu do chmury pozwala operatorom sieci bezprzewodowych i dostawcom internetu na zapewnienie jakości usługi w publicznych i prywatnych punktach hotspot bez nadzoru. Możliwość zagwarantowania usługi na poziomie korporacyjnym z platformą, która obsługuje instalację wi-fi jako usługi zarządzanej otwiera nowe rynki dla operatorów sieci komórkowych i WISP. Możliwość zarządzania urządzeniami wi-fi w chmurze pozwala nie tylko na ograniczenie całkowitego kosztu posiadania, ale także umożliwia wprowadzanie nowych planów cenowych zarówno dla właścicieli punktów hotspot, jak i ich użytkowników" - komentuje Sue Rudd, dyrektor ds. analizy dostawców usług w Strategy Analytics.

Wbudowany w cnMaestro kontroler wi-fi dla cnPilot wyposażony jest w funkcję punktu wi-fi hotspot, która wspiera umożliwianie dostępu dla gości i monetyzację sieci wi-fi. Kontroler zarządza wszystkimi punktami dostępu i przedstawia łączne statystyki sieciowe, pozwalając operatorom sieci na centralne zarządzanie politykami dostępu we wszystkich punktach i zapewnienie stałego poziomu usług świadczonych użytkownikom. Wszystkie punkty dostępu widoczne są w jednym panelu zarządzania, dzięki czemu operatorzy mogą z łatwością zarządzać wieloma lokalizacjami oraz lepiej organizować gęste sieci, co prowadzi do lepszej jakości usług wi-fi świadczonych użytkownikom.

"Dawniej jeżeli klient dzwonił ze skargą na wadliwą usługę jedyne, co widzieliśmy z naszej strony to adres IP klienta. Teraz dzięki cnMaestro nasi pracownicy mogą wyświetlać, kontrolować i rozwiązywać problemy w całej sieci, począwszy od punktu dostępu po router klienta. W przyszłości cnMaestro stanie się narzędziem, z którego moi pracownicy będą korzystać na co dzień w celu zarządzania i operowania siecią" - stwierdził Eric Ozrelic, prezes firmy Webformix.

"Naszym głównym celem w rozwoju cnMaestro było rozwiązanie możliwie największej liczby punktów problemowych związanych z widocznością sieci i zarządzaniem. Stworzyliśmy rozwiązanie w chmurze z prostym widokiem na wszystko, co dzieje się w sieci w czasie rzeczywistym, zaledwie po jednym kliknięciu - skomentował Atul Bhatnagar, prezes i dyrektor wykonawczy firmy Cambium Networks. - Sieci przemysłowe, firmowe i domowe są pod ciągłą presją zapewniania wysokiej jakości, bezpiecznych i skalowalnych połączeń, które mogą wspierać plany rozwoju. Platforma cnMaestro bez wątpienia stanie się wartościowym elementem wspierającym bardziej wydajne i opłacalne prowadzenie działalności" - dodał prezes.

Platforma cnMaestro dostępna będzie na całym świecie od połowy września 2015 r.

O Cambium Networks:

Firma Cambium Networks jest wiodącym dostawcą szerokopasmowych rozwiązań bezprzewodowych, które łączą rozdzielonych. Poprzez rozbudowane portfolio niezawodnych, skalowalnych i bezpiecznych bezprzewodowych platform szerokopasmowych point-to-point (PTP) oraz point-to-multipoint (PMP) firma Cambium Networks umożliwia wszystkim dostawcom usług, przedsiębiorstwom, organom rządowym i wojskowym, firmom olejowym, gazowym i świadczącym usługi komunalne, dostawcom internetu oraz sieciom bezpieczeństwa publicznego budowanie potężnych, łatwych w utrzymaniu sieci komunikacyjnych. Z siedzibą na obrzeżach Chicago i centrach badań i rozwoju w USA, Ashburton w Wielkiej Brytanii i w Bengaluru w Indiach, firma Cambium Networks rozprowadza swoje produkty poprzez sieć zaufanych dystrybutorów na całym świecie. Więcej informacji można znaleźć na stronach: www.cambiumnetworks.com i www.connectingtheunconnected.org.

Źródło: Cambium Networks

Golin odnośnie Cambium Networks - Cyrus Hedayati