Firma WD stworzyła Chmurę Bardziej Osobistą (I Prywatną)

01.09.2015, 12:36aktualizacja: 01.09.2015, 12:36

Nowy system My Cloud OS 3 przekazuje kontrolę nad zawartością w ręce użytkowników, zapewniając udoskonalone funkcje udostępniania zdjęć, tworzenia kopii zapasowej i synchronizacji.

BERLIN, 1 września 2015 r. /PRNewswire/ - IFA - WD®, firma Western Digital (NASDAQ:WDC), światowy lider w produkcji rozwiązań do przechowywania danych cyfrowych, wprowadziła dziś znaczne udoskonalenia w rodzinie urządzeń osobistych do przechowywania danych WD My Cloud®. Są to: nowy, ponownie zaprojektowany system operacyjny My Cloud O 3, pakiet oprogramowania dla deweloperów Software Developer Kit (SDK), umożliwiający udoskonalonej aplikacji integrację i konfigurowanie urządzeń wyposażonych w dwa dyski My Cloud Mirror do pracy w chmurze osobistej, oferującej większą pamięć i szybsze przetwarzanie danych (w porównaniu do poprzednich generacji).

System My Cloud OS 3 firmy WD jest wyposażony w intuicyjny interfejs użytkownika zapewniający dostęp do licznych funkcji udostępniania zawartości, tworzenia kopii zapasowych i możliwości synchronizacji, które wyróżniają chmurę osobistą NAS, a jednocześnie zapewniają pełną prywatność i kontrolę nad urządzeniami osobistymi pracującymi w trybie chmury osobistej, które są fizycznie zlokalizowane w domu lub w pracy.

"Wiemy, że dla naszych klientów korzystających z chmury osobistej najważniejsze są ich dane i brak konieczności pamiętania o tworzeniu kopii zapasowych danych w komputerach, smartfonach i tabletach oraz centralne zarządzanie zawartością w systemach My Cloud. Klienci mówią również, że ważne jest dla nich poczucie pewności, jeśli chodzi o prywatność i możliwość kontroli i dostępu z dowolnego miejsca, które im zapewnia nasz system My Cloud OS - mówi Jim Welsh, starszy wiceprezes i dyrektor generalny Content Solutions w firmie WD. - Teraz dzięki systemowi My Cloud OS 3 użytkownicy mogą zarządzać swoimi danymi w sposób znacznie łatwiejszy niż wcześniej".

System My Cloud OS 3 jest wyposażony w nowe zaawansowane funkcje zarządzania zdjęciami i plikami wideo, umożliwiające użytkownikowi działanie na dwa sposoby: poprzez witrynę MyCloud.com i aplikację My Cloud Albums. Witryna MyCloud.com zapewnia użytkownikom dostęp globalny do ich chmury osobistej My Cloud przez intuicyjną przeglądarkę sieciową opartą na interfejsie użytkownika i umożliwia współdzielenie plików, kompleksowe zarządzanie dostępem i widok galerii zdjęć oraz plików wideo. Aplikacja My Cloud Albums, która będzie dostępna do pobrania pod koniec września w sklepach internetowych iTunes i Google Play, umożliwia użytkownikowi systemu My Cloud OS 3 wysłanie odnośnika do lokalizacji ogólnodostępnej lub "albumu" w urządzeniu My Cloud do wszystkich znajomych i przyjaciół.

System My Cloud OS 3 jest wyposażony w nową funkcję WD Sync™, która umożliwia synchronizację danych w wielu komputerach i notebookach oraz zapewnia, że ważne pliki będą aktualizowane i dostępne dla użytkowników praktycznie w każdym urządzeniu. Nowy system operacyjny umożliwia również użytkownikom konfigurowanie ustawień automatycznej kopii zapasowej zdjęć z aparatu smartfonu lub tabletu i udostępnia nowe narzędzie do szybkiego oraz łatwego przesyłania plików do urządzeń My Cloud. System operacyjny zapewnia również wsparcie dla urządzeń Chromebook i Chromecast.

Jako część pakietu My Cloud OS 3, firma WD wprowadziła pakiet oprogramowania dla deweloperów My Cloud Device SDK i My Cloud API, które umożliwiają tworzenie nowych rozszerzeń, funkcji i możliwości w ekosystemie urządzenia osobistego My Cloud pracującego w trybie chmury osobistej. Pakiet oprogramowania dla deweloperów My Cloud Device SDK, oparty na otwartej platformie technologicznej Docker™, zapewnia deweloperom możliwość łatwego dostępu i współpracy w celu tworzenia dostosowanych funkcji i rozszerzeń. Partnerami, którzy już opracowują nowe funkcje i rozszerzenia z wykorzystaniem nowego pakietu SDK są Plex i Milestone.

Oprócz nowych aktualizacji oprogramowania firma WD wprowadziła również nową wersję urządzeń do przechowywania danych pracujących w trybie chmury osobistej My Cloud Mirror, wyposażonych w dwa twarde dyski, które są ustawione do pracy w trybie Mirror (RAID 1), dzięki czemu zawartość jest zapisywana na jednym dysku i automatycznie kopiowana na drugi dysk. Urządzenia do przechowywania danych pracujące w trybie chmury osobistej My Cloud Mirror są wyposażone w nowe funkcje dedykowane dla systemu My Cloud OS 3, udoskonalony procesor i pamięć 512 MB RAM dla zapewnienia szybszego transferu plików i szybszej obsługi aplikacji.

Uczestnicy dorocznych targów IFA Consumer Electronics Unlimited w Berlinie, w dniach 4 - 9 września 2015 roku mogą odwiedzić stoisko firmy WD (nr 103) w hali 11.2 w centrum ekspozycyjnym Berlin ExpoCenter, aby zobaczyć ekspozycję i w praktyce sprawdzić nowe rozwiązania My Cloud OS 3, My Cloud Device SDK i My Cloud API.

Ceny i dostępność

System WD My Cloud OS 3 będzie dostępny pod koniec września jako bezpłatna aplikacja do pobrania na aktualnie używane urządzenia My Cloud do przechowywania danych pracujące w trybie chmury osobistej. Urządzenia My Cloud, które obsługują nowy system operacyjny OS 3 to: My Cloud, My Cloud Mirror, My Cloud Expert Series EX2/EX4, My Cloud Expert Series EX2100/EX4100 i My Cloud Business Series  DL2100/DL4100. Klienci mogą również pobrać nowe aplikacje mobilne WD My Cloud ze sklepach internetowych iTunes i Google Play.

Wszystkie urządzenia WD My Cloud można kupić w sklepie WD pod adresem wdstore.com i u wybranych sprzedawców detalicznych oraz dystrybutorów. Pakiety oprogramowania My Cloud Device SDK i My Cloud API będą dostępne dla zainteresowanych deweloperów pod koniec września.

Ta publikacja zawiera stwierdzenia do wykorzystania w przyszłości, w tym stwierdzenia dotyczące przewidywanej późniejszej dostępności na jesieni nowej wersji urządzenia My Cloud Mirror pracującego w trybie chmury osobistej i pakietu My Cloud Device SDK oraz My Cloud API. Stwierdzenia do wykorzystania w przyszłości podlegają ryzyku i niepewności, na skutek których rzeczywiste wyniki mogą różnić się materialnie od wyrażonych w stwierdzeniach do wykorzystania w przyszłości, w tym, ale bez ograniczenia do, rodzaje ryzyka wymienione w dokumentach i raportach Komisji Papierów Wartościowych i Giełd, w tym, ale bez ograniczenia do, w naszym ostatnim sprawozdaniu rocznym na formularzu 10-K, na które zwrócona zostaje uwaga czytelników. Czytelnicy nie mogą opierać się na stwierdzeniach do wykorzystania w przyszłości, w których występuje podana wyżej data, natomiast firma WD nie ma obowiązku aktualizować powyższych stwierdzeń do wykorzystania w przyszłości w celu odzwierciedlenia występujących później zdarzeń lub warunków

Informacje o firmie WD

WD - Western Digital - to firma, która od dawna wprowadza nowatorskie produkty na rynek oraz jest liderem w branży pamięci masowych. Jako lider w branży pamięci masowych firma produkuje niezawodne dyski twarde o wysokiej wydajności i dyski półprzewodnikowe. Dyski te są instalowane przez producentów sprzętu oryginalnego (OEM) i integratorów w komputerach typu desktop i komputerach mobilnych, komputerowych systemach firmowych, systemach wbudowanych i urządzeniach elektronicznych klientów, jak również przez samą firmę w dostarczanych przez siebie produktach używanych jako pamięci masowe. Firma WD jest liderem w branży pamięci masowych i produkuje urządzenia i systemy, produkty sieciowe, odtwarzacze multimedialne oraz oprogramowanie, dostarczając ludziom na całym świecie rozwiązania umożliwiające łatwe zapisywanie, przechowywanie, ochronę, udostępnianie i korzystanie z zawartości cyfrowej z wielu urządzeń. Firma WD została założona w roku 1970, a jej siedziba znajduje się w Irvine w Kalifornii. Aby uzyskać więcej informacji, zapraszamy do odwiedzenia strony firmowej pod adresem: www.wd.com.

Western Digital Corp. (NASDAQ: WDC), Irvine,Kalifornia, jest globalnym dostawcą produktów i usług, który dostarcza ludziom na całym świecie rozwiązania umożliwiające tworzenie, zarządzanie, korzystanie i ochronę zawartości cyfrowej. Podmioty należące do przedsiębiorstwa zajmują się projektowaniem i produkcją pamięci masowych, wyposażenia sieciowego i urządzeń dla systemów rozrywki domowej pod markami WD, HGST i G-Technology. Zapraszamy do odwiedzenia sekcji Investor w witrynie firmowej (www.westerndigital.com), aby uzyskać dostęp do informacji finansowych przeznaczonych dla inwestorów.

Aplikacje, usługi i inne funkcje różnią się w zależności od lokalizacji użytkownika, wersji oprogramowania, modelu urządzenia i dostawców usług.

Western Digital, WD, My Cloud i logo WD są zastrzeżonymi znakami towarowymi; WD Sync jest znakiem towarowym firmy Western Digital Technologies, Inc. w Stanach Zjednoczonych i w innych krajach. W dokumencie mogły zostać użyte inne znaki towarowe, których właścicielami są inne firmy. Produkty mogą wyglądać nieco inaczej niż na ilustracjach. Niektóre produkty są dostępne tylko w wybranych krajach. Przy określaniu pojemności pamięci masowej przyjmuje się: jeden gigabajt = jeden miliard bajtów; jeden terabajt = jeden bilion bajtów. Całkowita dostępna pojemność zależy od środowiska systemu operacyjnego.

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20150828/262045

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20000711/WDCLOGO

UWAGI WYDAWCY:

Zdjęcia produktu WD: http://wdbrand.com/.

Oceny redakcyjna testowanych produktów WD My Cloud są dostępne na żądanie w witrynie internetowej firmy WD: http://www.wdc.com/en/company/pressroom/eval_request.asp.

Źródło informacji: WD

Data publikacji 01.09.2015, 12:36