Zdrowie i styl życia

Wiodące ogólnoświatowe ośrodki zdrowia wraz z firmą Philips wprowadzają cyfrowy przepływ pracy w badaniach patologicznych w celu usprawnienia diagnostyki chorób

08.09.2015, 17:40aktualizacja: 08.09.2015, 17:40

Patologowie w Singapurze, Austrii, Niemczech, Belgii i Wielkiej Brytanii wprowadzają rozwiązania patologii cyfrowej firmy Philips w ramach rozwoju najnowocześniejszych metod diagnostycznych.

EINDHOVEN, Holandia, 8 września 2015 r. /PRNewswire/ - Wraz z malejącą liczbą wykwalifikowanych patologów i postępującym starzeniem się społeczeństwa, a także rosnącą złożonością chorób rakowych, firma Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) ogłosiła dziś coraz szersze przyjęcie rozwiązań patologii cyfrowej Digital Pathology Solutions przez systemy zdrowia na całym świecie dążące do usprawnienia działań operacyjnych. Poprzez rozwiązanie IntelliSite Pathology Solution* firma Philips umożliwia ośrodkom zdrowia wprowadzenie nowej organizacji tradycyjnych przepływów pracy w histopatologii, zwiększenie wydajności i efektywności, a także osiągnięcie większej pewności w diagnostyce.

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20150908/264234

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20150908/264235

Skupiając się na badaniu próbek tkanek pacjentów, patologia odgrywa kluczową rolę w diagnostyce, zarządzaniu i zapobieganiu szeregowi chorób, włączywszy raka. Wraz z rosnącymi kosztami opieki zdrowotnej i naciskami na wyższą jakość patologia cyfrowa może przyczynić się do poprawy wydajności i zwiększenia jakości diagnostyki raka. Kilka dużych i połączonych ośrodków badań patologicznych na całym świecie wprowadziło platformę patologii cyfrowej firmy Philips, która zapewnia zintegrowane podejście w celu usprawnienia przepływów pracy, zwiększenia możliwości współpracy prowadzącej do przyspieszenia analiz, unifikacji danych pacjentów oraz zapewnienia elastycznej ścieżki rozwoju w kierunku pozyskania większej ilości danych z komórki nowotworowej.

"Nowoczesne laboratoria patologiczne są pod ciągłą presją szybszego przetwarzania próbek i większej wydajności przy ciągłym zwiększaniu jakości – skomentował Russell Granzow, dyrektor generalny w firmie Philips Digital Pathology Solutions. – Nastawienie na medycynę indywidualną wymaga dostarczania danych patologicznych, które mogą przyczynić się do ustalenia odpowiedniego leczenia dla danego pacjenta w danym czasie. Philips przewodzi ewolucji w stronę cyfrowych przepływów pracy w celu umożliwienia patologom sprostania zapotrzebowaniu w tej dziedzinie".

Obsługa archiwizacji w Singapurze

Ośrodek Singapore General Hospital (SGH), sztandarowy szpital publicznej służby zdrowia w kraju, zrealizował niedawno największą na świecie instalację systemu patologii cyfrowej w szpitalnym laboratorium diagnostycznym. W celu sprostania zapotrzebowaniu na poziomie 50 000 przypadków wymagających badań patologicznych rocznie szpital SGH będzie miał do swojej dyspozycji 1,6 petabajtów przestrzeni dyskowej oraz 1,6 petabajtów archiwów taśmowych. Pozwoli to na uniknięcie problemów związanych z przechowywaniem szklanych preparatów tkankowych, do których zalicza się utrata, uszkodzenie, degradacja czy błędy ludzkie przy archiwizacji. Ponadto nowy system przyczyni się do zmniejszenia fizycznej przestrzeni niezbędnej do przechowywania preparatów.

Pełna instalacja w Belgii

Szpital AZ Sint Jan w belgijskim Brugge zrealizował pełną instalację systemu, który ma spełniać wszystkie potrzeby pełnej cyfrowej diagnostyki histopatologicznej. Zwracając uwagę na duże oszczędności kosztów i wzrost wydajności wynikające z krótkiego procesu pełnej transformacji, główny patolog dr Van den Berghe zdecydował się na pełną instalację, w miejsce stopniowego przejścia na diagnostykę cyfrową, w celu realizacji korzyści płynących z nowego sposobu pracy.

Zapewnienie usług diagnostyki zdalnej w Austrii

Dwa prywatne laboratoria patologiczne w austriackim Hall w Tyrolu i St. Pölten świadczą usługi diagnostyczne szpitalom i prywatnym centrom opieki zdrowotnej na terenie całej Austrii. W celu przyspieszenia diagnozy próbek i wprowadzenia interaktywnej konsultacji ekspertów na rzecz pacjentów dr Soleiman tworzy międzynarodową sieć patologów poprzez przejście na całkowicie cyfrowy przepływ pracy. Rozwiązanie Philips IntelliSite solution obejmie ponad 200 000 preparatów histologicznych rocznie.

Uruchomienie największej w Niemczech platformy telemedycyny

Platforma CCS Telehealth Ostsachsen zapewniana jest przez spółkę podległą kliniki uniwersytetu w Dreźnie oraz firmy T-Systems International. Europejski program pilotażowy oferuje szeroką gamę możliwości w połączonej opiece zdrowotnej i nakierowany jest na pokonanie wcześniejszych ograniczeń. Wprowadzając do użytku patologię cyfrową, patologowie mogą analizować próbki tkanek uchwycone w technologii cyfrowej i przeprowadzać cyfrowe konsultacje z innymi specjalistami, co ma prowadzić do ulepszenia poziomu diagnostyki.

Powiększanie zespołów w Wielkiej Brytanii poprzez wirtualizację

Ośrodek służby zdrowia Sheffield Teaching Hospitals (STH) NHS Foundation Trust podejmie współpracę ze szpitalami Hull and East Yorkshire Hospitals NHS Trust w celu rozwinięcia usługi umożliwiającej zdalne cyfrowe zgłaszanie przypadków do badań patologicznych. Odpowiadając na długofalowe braki wykwalifikowanych histopatologów w Wielkiej Brytanii, wyjątkowe partnerstwo pozwoli ośrodkom na oferowanie swoich usług innym szpitalom w regionach Yorkshire i Humber oraz nawet dalej, tym samym ułatwiając wszystkim pacjentom dostęp do wysoko wyspecjalizowanych diagnoz histopatologicznych. System został zaprojektowany z możliwością skalowania na wypadek zainteresowania ze strony innych ośrodków i laboratoriów.

Wiodące placówki na całym świecie wykorzystują doświadczenie firmy Philips w przeprowadzaniu cyfrowej transformacji klinicznej, która pozwala laboratoriom patologicznym na dokonanie dalszych posunięć w zakresie usprawnienia przepływu pracy i przyspieszenia dzielenia się wiedzą między ośrodkami opieki zdrowotnej.

Źródło: Royal Philips

W celu pozyskania dalszych informacji, należy skontaktować się z:

Hans Driessen

Philips Digital Pathology Solutions

tel. +31 6 10 610 417

e-mail: hans.driessen@philips.com

Steve Klink

Philips Group Communications

e-mail: steve.klink@philips.com

O Royal Philips

Firma Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) to wszechstronne przedsiębiorstwo zajmujące się zdrowiem i dobrym samopoczuciem koncentrujące pracę na polepszaniu poziomu życia przez przemyślane innowacje w dziedzinach opieki zdrowotnej, stylu życia i oświetlenia. Firma Philips z siedzibą w Holandii ogłosiła wynik 21,4 miliarda euro sprzedaży w 2014 roku i zatrudnia około 108 000 pracowników, włączywszy sprzedaż i obsługę, w ponad 100 krajach. Firma przoduje w zakresie opieki kardiologicznej, intensywnej opieki oraz opieki w miejscu zamieszkania, a także wydajnych energetycznie rozwiązań oświetleniowych oraz nowych zastosowań źródeł światła, a także w dziedzinie golenia i pielęgnacji mężczyzn oraz higieny jamy ustnej. Nowości na temat firmy Philips można znaleźć na stronie: www.philips.com/newscenter.

* Rozwiązanie Philips IntelliSite Pathology Solution posiada oznaczenie CE na cele diagnostyki podstawowej na terenie UE i Health Canada. W Stanach Zjednoczonych rozwiązanie Philips IntelliSite Pathology Solution zostało dopuszczone do użytku diagnostycznego przez FDA w ocenie ekspresji HER2 w raku piersi oraz jest oferowane na potrzeby badań (RUO).

Data publikacji 08.09.2015, 17:40
Źródło informacji PR Newswire