XXV Forum Ekonomiczne w Krynicy: Innowacyjność siłą konkurencyjną Krajowej Spółki Cukrowej i innych polskich przedsiębiorstw spożywczych

10.09.2015, 14:59aktualizacja: 10.09.2015, 14:59

W drugim dniu XXV Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju uczestnicy panelu dotyczącego rynku rolno-spożywczego dyskutowali, co wpłynęło na dynamiczny rozwój branży. Rozważano też dalsze scenariusze ekspansji sektora. "Kolejnym etapem konkurowania z zachodnimi przedsiębiorstwami spożywczymi są innowacje" - uważa dyrektor Sebastian Kwiatkowski z Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

Podczas panelu "Rynek rolno-spożywczy - scenariusze rozwoju" wiceprezes Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak zwrócił uwagę, że w ciągu 11 lat od przystąpienia Polski do Unii Europejskiej dodatnie saldo w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi wzrosło ponad 13-krotnie, do 6,7 mld euro. "Ta tendencja się utrzymuje. Według danych za pierwsze półrocze bieżącego roku w stosunku do pierwszego półrocza zeszłego roku mamy dalszy wzrost wyników handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi o 6 proc." - zaznaczył.

W tym okresie, pomimo 70-proc. spadku eksportu tych produktów do Rosji, dodatnie saldo w handlu zagranicznym zwiększyło się o kolejnych 500 mln zł.

Zdaniem dyrektora ds. strategii i rozwoju Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Sebastiana Kwiatkowskiego obecnie polscy przedsiębiorcy posiadają kapitał i równie dobre systemy zarządzania, co ich zagraniczni odpowiednicy.

"Po modernizacji cukrowni należących do KSC, likwidacji opóźnienia technologicznego, uzyskania efektu skali i wdrożenia najnowocześniejszych systematów zarządów, kolejną płaszczyzną konkurowania są innowacje, rozszerzanie portfolio produktów, dywersyfikacja branżowa i ekspansja międzynarodowa" - wyliczał Sebastian Kwiatkowski.

Jak podkreślił Kwiatkowski, KSC S.A. robi to już teraz. "Zaczynamy oferować produkty, których nasza konkurencja jeszcze nie posiada, więc możemy mieć na nich wysoką marżę - wskazał. - Polski Cukier jest koncernem zintegrowanym pionowo. Dzięki umowom kontraktacyjnym i doskonałej współpracy z plantatorami ma zapewnioną dostawę odpowiedniej ilości surowca w stabilnej cenie. Cukier z KSC zapewnia surowiec dla polskiego przemysłu spożywczego i jest również wykorzystywany we własnej fabryce słodyczy, zapewniając konsolidację marży na kolejnych etapach wytwarzania produktu, od rolnika do klienta indywidualnego".

Krajowa Spółka Cukrowa jest ósmym co do wielkości w Europie i największym w Polsce producentem cukru buraczanego. Tylko w ciągu dwóch lat 2012 - 2013 z KSC S.A. do Skarbu Państwa wpłynęła większość dywidendy wynoszącej 930 mln zł (Skarb Państwa ma 80 proc. udziałów w KSC). "W ciągu trzech ostatnich lat łącznie z dywidendy i podatków wygenerowaliśmy 1,6 mld zł" - wyliczył Sebastian Kwiatkowski.

Podkreślił przy tym, że początki były trudne - na jedną cukrownię przypadało 33 tys. ton produkcji, a na pracownika 177 ton. Dla porównania: w ostatnim roku na jedną cukrownię przypadło 109 tys. ton produkcji, a na pracownika 510 ton: "Miarą postępu technicznego jest fakt, że na jedną jednostkę produktu cukrownie zużywają 90 proc. mniej wody, 50 proc. mniej ciepła i 30 proc. mniej koksu lub antracytu, a także o jedną czwartą mniej energii elektrycznej. Jesteśmy efektywni i osiągnęliśmy efekt skali. Zmodernizowaliśmy cukrownie, które są porównywalne do cukrowni z Zachodu" - podkreślił dyrektor ds. strategii i rozwoju spółki.

W ciągu 10 lat spółka wydała na inwestycje ok. 1,5 mld zł. Rozpoczęto budowę silnej grupy kapitałowej, poszerzając obszary działania. "Weszliśmy w segment przetwórstwa owocowo-warzywnego i zbożowo-młynarskiego. Produkujemy również skrobię i białko ziemniaczane, mamy także fabrykę cukierków i zaczynamy budowę nowoczesnego zakładu wyrobów czekoladowych - wyliczył dyrektor Kwiatkowski. - Wejście w nowe segmenty rynku spożywczego gwarantuje nam stabilność i finansowe bezpieczeństwo, dzięki uzyskiwaniu przychodów z różnych obszarów działalności".

W ocenie dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Andrzeja Gantnera to słuszny kierunek, "aby sprostać przyszłym wyzwaniom branży, potrzeba silnych grup producenckich. Musimy wprowadzić i promować produkty premium, wreszcie doprowadzić do tego, żeby nasze produkty zaczęły być sprzedawane na masową skalę" - zaznaczył.

Data publikacji 10.09.2015, 14:59
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP