ONZ: prezydent Chin zapowiada 2 mld dol. na pomoc dla krajów rozwijających się

27.09.2015, 09:29aktualizacja: 27.09.2015, 09:29

Prezydent Chin Xi Jinping zapowiedział w sobotę utworzenie funduszu w wysokości 2 mld dol. w celu pomocy dla krajów rozwijających się oraz wspierania inwestycji w tych krajach.

Przemawiając na szczycie państw członkowskich ONZ poświęconego agendzie rozwojowej po 2015 roku, Xi Jinping zapowiedział, że Chiny umorzą długi najmniej rozwiniętych krajów świata, w tym małych państw wyspiarskich.

Zdaniem chińskiego prezydenta inwestycje w tych krajach osiągną poziom 12 mld dolarów w ciągu najbliższych 15 lat. Pekin będzie uczestniczył w 600 projektach zagranicznych w ciągu 5 lat i zaoferuje więcej stypendiów i programów wymiany dla zagranicznych studentów.

"Patrząc na dzisiejszy świat można powiedzieć, że pokój i rozwój pozostaną dwoma najważniejszymi zagadnieniami" - powiedział Xi. "Pozwolą one przezwyciężyć różne globalne wyzwania, w tym ostatni kryzys z uchodźcami w Europie" - dodał.

Analitycy podkreślają, że zapowiedzi Xi Jinpinga są silnym wsparciem dla programu ONZ Globalnego Trwałego Wzrostu. Celem programu jest wyeliminowanie głodu i ubóstwa na świecie do roku 2030. (PAP)

jm/

Data publikacji 27.09.2015, 09:29