Newsletter

La Lorraine Bakery Group otworzyła magazyn wysokiego składowania w Nowym Dworze Mazowieckim

14.10.2015, 18:47aktualizacja: 14.10.2015, 18:47

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Guido Vanherpe Prezes La Lorraine Bakery Group Król Belgów Filip I (1)
Guido Vanherpe Prezes La Lorraine Bakery Group Król Belgów Filip I (1)
"Takie chwile cieszą nie tylko władze miasta, ale i samych mieszkańców. Powstanie magazynu to nowe miejsca pracy dla kilkudziesięciu osób" - mówił Jacek Kowalski, burmistrz Nowego Dworu Mazowieckiego podczas oficjalnego otwarcia magazynu wysokiego składowania firmy La Lorraine Bakery Group.

Jak podkreśla Artur Starek, Dyrektor Generalny La Lorraine Polska, magazyn wysokiego składowania jest najnowocześniejszym rozwiązaniem w dziedzinie budowy innowacyjnych składów.

Inwestycja La Lorraine Polska jest wysoką na 41 metrów konstrukcją zbudowaną w technologii silosu o wewnętrznym układzie półek, który może pomieścić nawet 16 tys. palet, ładowanych i składowanych w sposób całkowicie automatyczny.

Podczas normalnej eksploatacji mroźni nie jest możliwe długotrwałe przebywanie osób wewnątrz, gdzie poziom tlenu jest obniżony aż do 15 procent, co zmniejsza ryzyko pożaru do absolutnego minimum. Innowacyjna koncepcja budowy magazynu umożliwia również znaczne oszczędności energii, co ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne.

Firma La Lorraine Polska specjalizuje się m. in. w produkcji piekarniczej w technologii "bake-off". Metoda ta pozwala zaoferować klientom hurtowym, takim jak supermarkety czy sektor HoReCa, najwyższej jakości świeże pieczywo w przystępnych cenach.

"Takie chwile cieszą nie tylko władze miasta, ale i samych mieszkańców. Powstanie magazynu to nowe miejsca pracy dla kilkudziesięciu osób" - mówi Jacek Kowalski, burmistrz Nowego Dworu Mazowieckiego.

Jak dodaje, dzielnica przemysłowa miasta, dzięki takim firmom jak La Lorraine Polska, rozwija się bardzo dynamicznie.

Magazyn jest częścią programu inwestycyjnego o wartości 50 mln euro, który pozwoli La Lorraine Polska podwoić swoje moce produkcyjne.

Obecnie La Lorraine Polska generuje obroty w wysokości 80 mln euro i zatrudnia blisko 600 osób.

W inauguracji nowego, w pełni zautomatyzowanego, magazynu mroźni wysokiego składowania uczestniczył Filip I król Belgów oraz Guido Vanherpe, Prezes La Lorraine Bakery Group.

La Lorraine Bakery Group to belgijska spółka rodzinna, która zajmuje się od ponad 75 lat przetwórstwem zbóż oraz produkcją piekarniczą.

15 lat temu firma rozpoczęła działalność na polskim rynku. W 2005 roku nabyła polską firmę piekarniczą w Nowym Dworze Mazowieckim, stając się jednym z liderów rynku mrożonych produktów piekarniczych.

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 14.10.2015, 18:47
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ