SKOTAN SA Zakończenie realizacji projektu "Wykorzystanie odpadowego wodoru do celów energetycznych"

30.10.2015, 22:33aktualizacja: 30.10.2015, 22:33

Raport bieżący 26/2015

Zarząd SKOTAN SA (Spółka, Emitent) informuje, iż w dniu 30 października 2015 r. zgodnie z przyjętym harmonogramem działań Spółka jako beneficjent Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (działanie 1.4.) zakończyła realizację projektu pn. "Wykorzystanie odpadowego wodoru do celów energetycznych" (Projekt), prowadzonego w ramach umowy z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Projekt był realizowany od 29 lutego 2012 r. Całkowity koszt realizacji zadań badawczych Projektu wyniósł 45,3 mln zł, a wartość otrzymanego dofinansowania - 27,8 mln zł.

Celem głównym Projektu było przeprowadzenie badań przemysłowych i prac rozwojowych związanych z zaprojektowaniem, wykonaniem i przebadaniem urządzeń dostosowanych do przetwarzania wodoru odpadowego na energię użytkową tj. prąd i ciepło. Rezultatem Projektu jest wytworzona nowa, unikalna na skalę europejską technologia przetwarzania gazów odpadowych w energię elektryczną wraz z instalacją badawczą demonstrującą możliwość zastosowania przedmiotowej technologii w przemysłowym zagospodarowaniu odpadowego wodoru.

W wyniku przeprowadzonych badań przemysłowych oraz prac rozwojowych prowadzonych przy udziale naukowców z Politechniki Wrocławskiej i Politechniki Krakowskiej nastąpiło uruchomienie produkcji energii wg nowej technologii oraz przeprowadzono wieloetapowe testy opracowanej technologii mające na celu określenie stopnia wpływu gazów odpadowych na efekty starzeniowe urządzeń instalacji. Przeprowadzono także testy instalacji w warunkach krytycznych, parametryzując wartości pozwalające na określenie ekonomiki potencjalnych wdrożeń. Opracowane zostały także wytyczne dla projektów instalacji wielkoprzemysłowych, multiplikującej możliwości wytwórcze linii doświadczalnej. Realizacja Projektu domknęła cykl zagospodarowania gazów odpadowych powstających w procesach chemicznych na skale przemysłową, skutecznie zagospodarowując pozostałości poprodukcyjne.

W wyniku realizacji Projektu Emitent osiągnął know-how technologiczny i wdrożeniowy dotyczący nowej technologii wykorzystania gazów odpadowych do celów energetycznych. Emitent zabezpieczył sobie także prawa patentowe związane z najważniejszymi aspektami przedmiotowej technologii. Przeprowadzone badania pozwalają na podjęcie przez Emitenta wniosków o celowości wdrożeń wytworzonej technologii i podjęcie starań zmierzających do pełnej komercjalizacji wyników projektu.

W złożonym w dniu dzisiejszym Raporcie Końcowym do Fundacji Rozwoju Śląska oraz Wspierania Inicjatyw Lokalnych (Regionalna Instytucja Finansująca) Spółka przedstawiła wyniki zrealizowanych zadań badawczych, rozliczyła otrzymaną pomoc finansową oraz określiła potencjał działań zmierzających do wdrożeń powstałej technologii na etapie komercjalizacji.

Od początku 2014 r. Emitent prowadzi rozpoznanie potencjału wdrożeń przedmiotowej technologii na rynkach krajowych i międzynarodowych. Jak informował w raporcie półrocznym 2015, podjęte działania dotyczą poszukiwania możliwości wdrożenia powstałej technologii w obiektach chemicznych, a także - w związku z opracowaną poza projektem technologią wykorzystania energetycznego gazu koksowniczego - w branży koksowniczej i metalurgicznej. Oprócz rozmów dotyczących potencjalnych lokalizacji możliwych do posadowienia instalacji Emitent podjął także rozmowy z partnerami branżowymi, którzy mogliby być zainteresowani zakupem powstałego know-how i samodzielną realizacją wdrożeń. O ewentualnych istotnych zdarzeniach w tym zakresie Emitent będzie informował w raportach bieżących i okresowych.

Zgodnie z treścią obowiązującej umowy z PARP Emitent jest zobowiązany, z zastrzeżeniem warunków określonych w umowie o dofinansowanie, do wdrożenia wyników badań przemysłowych lub prac rozwojowych w formie i zakresie określonym we wniosku o dofinansowanie nie później niż do 3 lat od zakończenia realizacji Projektu.

O podpisaniu umowy z PARP w sprawie dofinansowania ww. Projektu Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 6/2012 z dnia 29 lutego 2012 roku.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz