Deloitte: Polska rodzina wyda na święta 1282 zł, o 11 proc. więcej niż rok temu

17.11.2015, 13:03aktualizacja: 17.11.2015, 13:03

Polska rodzina wyda na święta 1282 zł, o 11 proc. więcej niż rok temu. Wyższe wydatki planują Brytyjczycy, Holendrzy i Francuzi - wynika z badania firmy Deloitte. Wymarzonymi prezentami Polaków są książki, pieniądze i kosmetyki.

Na prezenty, jedzenie oraz spotkania z najbliższymi polska rodzina zamierza wydać średnio 1282 zł, czyli o około 11 proc. więcej niż respondenci deklarowali rok temu. Z badani wynika, że bardziej oszczędne są kobiety niż mężczyźni, które na bożonorodzeniowe wydatki planują wydać 1184 zł. U mężczyzn jest to średnio 1383 zł. Biorąc pod uwagę grupy wiekowe, to najwięcej na zbliżające się święta zamierzają wydać osoby w wieku 35-44 lata (1523 zł), a najmniej młodzi ludzie w wieku 18-24 lata (968 zł).

43 proc. polskich respondentów w większym stopniu niż podczas ubiegłorocznych świąt zamierza lepiej zarządzać świątecznymi wydatkami, planując wcześniej budżet. Niemal tyle samo Polaków (42 proc.) zamierza w większym stopniu wykorzystać gromadzone przez cały rok oszczędności. Z kolei 34 proc. Polaków, czyli niemal dwa razy więcej niż w pozostałych badanych krajach, w mniejszym stopniu ma zamiar robić zakupy pod wpływem impulsu.

Charakter kupowanych prezentów również ma znaczenie – 27 proc. polskich konsumentów planuje w tym roku kupić więcej praktycznych upominków niż w roku ubiegłym. W 2015 roku cena stała się istotnym czynnikiem branym pod uwagę przez Polaków przy planowaniu świątecznych zakupów: 23 proc. konsumentów planuje częściej niż w zeszłym roku wybierać tańsze prezenty i robić zakupy w tańszych sklepach, a 35 proc. szukać podarków dla najbliższych na wyprzedażach. W większym stopniu 38 proc. z nas chce podczas zakupów wykorzystać punkty lojalnościowe, a 36 proc. vouchery i karty prezentowe. (PAP)

bos/ par/

Data publikacji 17.11.2015, 13:03