MNiSW: expose Beaty Szydło: nauka i edukacja to inwestycje (komunikat)

18.11.2015, 17:01aktualizacja: 18.11.2015, 17:01

- MNiSW informuje:

Prezes Rady Ministrów przedstawiła Sejmowi plan działań dla swojego rządu. W wystąpieniu zwróciła także uwagę na znaczenie polskiej nauki i szkolnictwa wyższego w rozwoju kraju.

Premier Szydło wyraźnie zaznaczyła, że finansowanie nauki i edukacji to nie obciążenie dla budżetu, lecz inwestycja, która umożliwi stworzenie innowacyjnej polskiej gospodarki. Najważniejsze będzie skoncentrowanie się na dziedzinach, w których nasz kraj dysponuje silnym potencjałem naukowym oraz współpracy z przedsiębiorstwami gotowymi do wdrażania nowych rozwiązań – najlepiej w skali międzynarodowej.

– Stworzymy transparentny i skuteczny system współpracy między obszarem nauki i biznesem – mówiła premier Beata Szydło. – Chcemy, by polska gospodarka w jak najszerszym zakresie korzystała z dorobku potencjalnych badaczy zdolnych do tworzenia innowacyjnych produktów i usług o globalnym potencjale konkurencyjnym.

Podczas wystąpienia Premier Szydło zwróciła także uwagę na stan szkolnictwa wyższego. Odpowiednie zmiany pozwolą polskim uczelniom na rywalizację z najlepszymi europejskimi uniwersytetami. – Musimy odwrócić nadmierne zbiurokratyzowanie uczelni, nie dopuścić do zamieniania naukowców w urzędników. Naukowcy powinni mieć szansę, by kształcić młode pokolenia, by prowadzić swoją karierę badawczą. To misja, na której budujemy nasz rozwój – mówiła Prezes Rady Ministrów.

Nadmierna biurokratyzacja uczelni, jak zauważała Premier Szydło, nie tylko ogranicza potencjał młodych ludzi i naukowców, lecz doprowadza także do sytuacji, w której najlepsi decydują się na studia na zagranicznych uczelniach. Zdobywane poza Polską wykształcenie i zatrudnienie przyczynia się do trwałej emigracji elit polskiej młodzieży.

kom/ mkz/

Data publikacji 18.11.2015, 17:01