Stanowisko linii lotniczych Small Planet Airlines w sprawie alarmu bombowego

19.11.2015, 11:34aktualizacja: 19.11.2015, 11:34

Small Planet Airlines
Nad ranem 19 listopada samolot Small Planet Airlines lecący z Warszawy do Hurghady otrzymał informacje o potencjalnym zagrożeniu. Lot P7 8015 wykonywany samolotem Airbus A320 został przekierowany na najbliższe lotnisko w Burgas w Bułgarii, gdzie bezpiecznie wylądował po tym jak personel pokładowy otrzymał informację od pasażera, że posiada on ładunek wybuchowy.

Pasażer poinformował później załogę, że był to tylko żart jednakże dla bezpieczeństwa wszystkich podróżnych rozpoczęto wszystkie procedury bezpieczeństwa.

Wszyscy pasażerowie opuścili samolot, a ich bagaże zostały wyładowane. Ze względów bezpieczeństwa bagaże podręczne jak i rejestrowane zostaną ponownie sprawdzone. Kontroli zostaną również poddani wszyscy pasażerowie oraz samolot.

Small Planet Airlines przy współpracy z lokalnymi służbami wdraża wszystkie wyżej wymienione procedury bezpieczeństwa. Small Planet Airlines wysyła również nowy samolot do Burgas, który zabierze pasażerów do Hurhgady.

Uaktualnienie

Samolot, który wykonywał rejs do Egiptu został przeszukany przez służby specjalne, które nie stwierdziły obecności ładunków wybuchowych. Pasażer, który awanturował się został aresztowany.

Samolot zapasowy wystartował z Warszawy o godz. 11:00 czasu polskiego. Dalsza podróż do Hurghady z Burgas planowana jest na ok godz. 16:00 czasu polskiego. Pasażerowie, którzy czekają na wylot z Egiptu przebywają w hotelu gdzie oczekują na wylot do Warszawy.

Więcej informacji:

Simonas Bartkus