Sondaż CBOS: 16 procent Polaków w ciągu ostatnich 10 lat pracowało za granicą

23.11.2015, 13:55aktualizacja: 23.11.2015, 13:55

Niemcy, Wielka Brytania i Holandia to najpopularniejsze kierunki wyjazdów zarobkowych Polaków – wynika z sondażu CBOS. 16 proc. badanych deklaruje, że w ciągu ostatnich 10 lat pracowało za granicą.

Główną motywacją są niskie płace, a dalszej kolejności brak pracy.

Mniej więcej co ósmy badany (13 proc.) podał, że za granicą pracuje obecnie ktoś z jego gospodarstwa domowego. Częściej sytuacja taka ma miejsce w regionach, gdzie trudniej znaleźć pracę. W rejonach wiejskich deklarację taką złożył co piąty respondent (19 proc.), w małych miastach (do 20 tys. mieszkańców) - co siódmy (14 proc.), natomiast w większych – o połowę mniej (ok. 7–8 proc.).

Gotowość do emigracji zadeklarowało w październikowym sondażu 10 proc. ankietowanych, z czego 3 proc. twierdziło, że już stara się o pracę za granicą, a 7 proc. zamierza szukać jej w przyszłości. Co jedenasty badany (9 proc.) skłonny jest przyjąć ofertę pracy za granicą, gdyby się pojawiła, ale nie zamierza się o nią starać. Cztery piąte ankietowanych (80 proc.) całkowicie odrzuca taką możliwość.

Z sondażu wynika, że w ostatniej dekadzie w celach zarobkowych z kraju wyjeżdżały najczęściej osoby w wieku od 25 do 34 lat (30 proc.) i w przedziale 35–44 lat (21 proc.).

Za granicą pracowały bądź pracują częściej niż przeciętnie osoby legitymujące się wykształceniem zasadniczym zawodowym (20 proc.), a w szczególności robotnicy wykwalifikowani (30 proc.) i niewykwalifikowani (32 proc.). Osobiste doświadczenia migracyjne częściej mają mężczyźni (20 proc.) niż kobiety (13 proc.).

Badanie CBOS przeprowadzono między 15 a 21 października br., na reprezentatywnej liczącej 1114 osób próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski. (PAP)

ktl/ akw/

Data publikacji 23.11.2015, 13:55