NCBR: młodzi liderzy nauki nagrodzeni (komunikat)

15.12.2015, 12:13aktualizacja: 15.12.2015, 12:13

- NCBR informuje:

Minister nauki i szkolnictwa wyższego Jarosław Gowin spotkał się wczoraj z laureatami VI edycji programu LIDER Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Wraz z dyrektorem NCBR prof. Krzysztofem Janem Kurzydłowskim przekazał trzydziestu czterem młodym liderom nauki symboliczne czeki na łączną kwotę prawie 40 mln zł.

W szóstej już edycji programu dofinansowanie otrzymało 34 z grona 358 ubiegających się o nie młodych naukowców. Rywalizując w konkursie, musieli wykazać się przygotowaniem do podjęcia samodzielnej realizacji projektu, który znajdzie zastosowanie w praktyce. Średnio na jeden projekt laureata przypada zatem ponad 1,1mln zł.

W ramach sześciu dotychczasowych edycji programu LIDER Narodowe Centrum Badań i Rozwoju udzieliło wsparcia już 212 młodym naukowcom. Na ten cel przeznaczyło ponad 224,5 mln zł. Dzięki udziałowi w programie młodzi, obiecujący naukowcy zdobywają bezcenne doświadczenia i zwiększają swoje szanse na odniesienie sukcesu już na początku kariery naukowej. Realizując badania o potencjale wdrożeniowym i komercjalizacyjnym przyczyniają się do wzmocnienia procesu transferu wiedzy do gospodarki.

– Dotychczasowe edycje programu LIDER pokazały ogromny potencjał młodych polskich naukowców. W oparciu o ocenę ekspertów wspieramy najlepszych z najlepszych - osoby, które są nie tylko niezwykle utalentowane, ale także chcą i potrafią prowadzić innych do osiągnięcia ambitnych celów. Dzięki uzyskanemu wsparciu mogą realizować własne projekty badawcze, których wyniki przysłużą się polskiej gospodarce – podkreśla prof. Krzysztof Jan Kurzydłowski, dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Wśród nagrodzonych projektów badawczych w VI edycji programu najwyżej oceniony został projekt dra inż. Rafała Cygana z Politechniki Rzeszowskiej. Jego badania dotyczą opracowania technologii odlewania krytycznych elementów części gorącej silników lotniczych z zastosowaniem materiałów ceramicznych nowej generacji. Ponadto dofinansowanie otrzymały m.in. badania nad innowacyjnym czujnikiem odkształceń na bazie specjalnych światłowodów mikrostrukturalnych, opracowaniem testu diagnostycznego pozwalającego na wykrycie infekcji niezależnie od sekwencji genomu drobnoustroju, odolejaniem cieczy i gazów za pomocą materiałów filtracyjnych zmodyfikowanych aerożelem oraz innowacyjnym, przenośnym tomografem PET do jednoczesnego obrazowania PET/MRI.

W trakcie wczorajszej uroczystości dyrektor NCBR ogłosił siódmą edycję programu LIDER. Budżet konkursu to 40 mln zł. Nabór wniosków w VII konkursie programu będzie trwał od 14 stycznia do 14 marca 2016 r.

Szczegółowe informacje o konkursie dostępne są na stronie NCBR (http://www.ncbr.gov.pl/gfx/ncbir/userfiles/_public/programy_krajowe/lider_vi/liderzy_2015_broszura.pdf)

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ale/

Data publikacji 15.12.2015, 12:13