Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Waszczykowski z wizytą w Bukareszcie (komunikat)

21.12.2015, 19:32aktualizacja: 21.12.2015, 19:32

- MSZ informuje:

O bezpieczeństwie, relacjach dwustronnych, integracji europejskiej oraz sytuacji w regionie rozmawiali dziś w Bukareszcie ministrowie spraw zagranicznych Polski i Rumunii.

Poniedziałkowa wizyta ministra Witolda Waszczykowskiego w Bukareszcie odbyła się na zaproszenie szefa rumuńskiej dyplomacji Lazara Comanescu. -Chciałem podziękować panu ministrowi za zaproszenie i za zorganizowanie wizyty. To jedna z wizyt sentymentalnych. Miałem okazję towarzyszyć ś.p. prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu w wizycie w 2009 roku, gdy podpisywana była Deklaracja o Partnerstwie Strategicznym między naszymi krajami. Dziś mam zaszczyt kontynuować to dzieło - mówił minister Witold Waszczykowki.

W trakcie spotkania ministrowie potwierdzili, że partnerstwo strategiczne, które łączy nasze kraje na bazie podpisanej w 2009 roku Deklaracji jest motorem budowania bliskich relacji dwustronnych oraz przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa dla całego regionu. Podczas dzisiejszych rozmów ministrowie Witold Waszczykowski i Lazar Comanescu podpisali Plan Działania do Deklaracji o Partnerstwie Strategicznym na lata 2016 – 2020, dający obu stronom wskazówki do realizacji wspólnych projektów.

Ważnym tematem wizyty ministra Waszczykowskiego były kwestie bezpieczeństwa, w tym w szczególności przygotowania do szczytu NATO w Warszawie w przyszłym roku. -Omówiliśmy problemy bezpieczeństwa międzynarodowego oraz zagrożeń w naszym regionie. W wielu kwestiach nasze stanowisko jest bardzo zbieżne, wręcz identyczne - podkreślił minister Waszczykowski. –Jak pomagać Ukrainie, Mołdawii, Białorusi - te kwestie możemy podjąć wspólnie. Jestem bardzo zadowolony z tej wizyty, z przyjaznych relacji, mam nadzieję, że będziemy to kontynuować- dodał.

Oprócz spraw dotyczących współpracy dwustronnej ministrowie rozmawiali również na temat kryzysu migracyjnego oraz bieżącej sytuacji politycznej w Unii Europejskiej.

O współpracy i wzmocnieniu bezpieczeństwa w regionie, a także stanowisku obu państw wobec uchodźców minister Witold Waszczykowski rozmawiał z kolei podczas spotkania z prezydentem Rumunii Klausem Iohannisem.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ale/

Data publikacji 21.12.2015, 19:32