Polityka i społeczeństwo

Stanowisko MF wobec Opinii EBC o projekcie Ustawy o podatku od niektórych instytucji finansowych (komunikat)

13.01.2016, 19:40aktualizacja: 13.01.2016, 19:40

- MF informuje:

1. Należy zauważyć, że tzw. podatek bankowy funkcjonuje z powodzeniem w wielu unijnych państwach i wspiera rozwój gospodarczy tych państw.

2. Na podatek bankowy należy patrzeć w szerszym kontekście gwarancji depozytów ze strony finansów publicznych. Dlatego wbrew pkt. 2.1 Opinii EBC istnieje realny związek podatku z publicznym wsparciem. Zwracamy uwagę, że były w Polsce co najmniej dwie ustawy (BGŻ z 94 r. i o restrukturyzacji finansowej przedsiębiorstw i banków z 93 r.), na mocy których środki budżetowe zasiliły sektor bankowy.

3. Wbrew pkt 2.2 Opinii efekty dla stabilności finansowej zostały wzięte pod uwagę, bo zgodnie z art. 11. ust. 2 projektu Ustawy z obowiązku płacenia podatku wyłączone są podmioty objęte programem naprawczym.

4. Wyłączenie kapitału własnego z opodatkowania jest silnym bodźcem na rzecz poprawy wskaźników wypłacalności. Jeśli bowiem rzetelnie brać pod uwagę pkt 3.1 Opinii EBC, to relacja kapitału własnego do sumy aktywów powinna rosnąć. A jeśli taki będzie efekt Ustawy, trudno uznać wzrost wskaźnika adekwatności kapitałowej za źródło niestabilności finansowej.

5. W stosunku do wysokości podatków płaconych w Europie Zachodniej podatki płacone przez sektor bankowy w Polsce były niskie, a jego zyskowność bardzo wysoka. Od roku 2004 stawka podatku dochodowego od osób prawnych wynosi w Polsce 19%.

6. Nie widzimy znacznego ryzyka spadku tempa akcji kredytowej. Rozwija się ona na poziomie nominalnego wzrostu PKB i jest poniżej potencjału od wielu lat – podatek nie jest więc zmienną wpływająca istotnie na przyrost akcji kredytowej.

7. Zwracamy także uwagę, że w przeciwieństwie do krajów Europy Zachodniej polski sektor bankowy nie był w ostatnich latach zasilany ogromnymi sumami pochodzącymi z budżetów poszczególnych państw, a co było spowodowane błędami nadzorczymi na poziomie tych państw i akceptowaniem zarówno przez banki jak i regulatorów niemożliwego do oszacowania ryzyka.

8. Należy również dodać, że w opinii Ministerstwa Finansów projekt Ustawy nie wymaga notyfikacji EBC, co przekazał przedstawiciel MF 27.12.2015 roku podczas debaty sejmowej.

kom/ mkz/

Data publikacji 13.01.2016, 19:40