Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Witold Waszczykowski z wizytą w Budapeszcie (komunikat)

04.02.2016, 07:51aktualizacja: 04.02.2016, 07:51

- MSZ informuje:

- Nasze narody, nasze państwa łączy wielowiekowa przyjaźń. Jak przystało na państwa przyjacielskie, narody przyjacielskie, możemy w tej chwili realizować wspólne projekty, zarówno bilateralne, jak i regionalne - mówił minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski po spotkaniu z szefem węgierskiej dyplomacji Peterem Szijjartó w Budapeszcie.

Minister Witold Waszczykowski spotkał się 3 lutego z ministrem handlu i spraw zagranicznych Węgier Peterem Szijjartó oraz przewodniczącym parlamentarnej komisji spraw zagranicznych Zsoltem Nemethem. Tematem rozmów były bieżące sprawy europejskie, polityka bezpieczeństwa, w tym przygotowania do szczytu NATO w Warszawie oraz relacje dwustronne. Omówiono także kwestie współpracy wyszehradzkiej w kontekście przygotowań do polskiego przewodnictwa w V4. - Po zmianie rządu w Polsce kilka miesięcy temu, dzisiaj nareszcie mamy możliwość odejścia od tylko retoryki wzmacniania naszej współpracy regionalnej i przypominania, że Grupa Wyszehradzka istnieje od 25 lat, a zająć się realizacją szeregu projektów regionalnych. To dotyczy energetyki, infrastruktury, ekologii i wielu innych - powiedział minister Waszczykowski.

Minister Szijjartó pokreślił, że współpraca z Polską i w ramach Grupy Wyszehradzkiej są w centrum węgierskiej polityki zagranicznej. Podziękował za wsparcie Polski w zabezpieczaniu granic Węgier w czasie kryzysu migracyjnego, a także wyraził zdecydowane stanowisko popierające demokratycznie wybrany polski rząd w dyskusji na temat praworządności z instytucjami Unii Europejskiej. - Sposób, w jaki instytucje europejskie atakują Polskę, jest nie do zaakceptowania. Narodowi polskiemu i Rzeczpospolitej należy się szacunek. Każda instytucja UE i każdy polityk europejski musi szanować decyzje polskiego narodu, który w demokratycznych wyborach zdecydował, żeby ten rząd prowadził teraz Polskę - dodał szef węgierskiego MSZ.

W trakcie wizyty w Budapeszcie minister Witold Waszczykowski spotkał się również z premierem Viktorem Orbanem. Rozmowa dotyczyła spraw regionalnych i unijnych w tym szczególności bezpieczeństwa regionalnego, współpracy infrastrukturalno-energetycznej w kontekście budowania połączeń Północ-Południe, a także Grupy Wyszehradzkiej w związku ze zbliżającą się 25. rocznicą powstania V4. Omówiono także stan przygotowań do wizyty premier Beaty Szydło 8 lutego br. w Budapeszcie.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ mkz/

Data publikacji 04.02.2016, 07:51