GRUPA KAPITAŁOWA IMMOBILE SA Ogłoszenie zamiaru połączenia ze spółką zależną

25.02.2016, 13:42aktualizacja: 25.02.2016, 13:42

Raport bieżący 7/2016

Grupa Kapitałowa IMMOBILE S.A. z siedzibą w Bydgoszczy ("Spółka") informuje, że Zarząd Spółki podjął w dniu dzisiejszym uchwałę o zatwierdzeniu koncepcji połączenia i przedłożeniu do dnia 29.02.2016r. do publicznego wglądu Planu połączenia Spółki ze swoją spółką zależną HOTEL 1 GKI Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Bydgoszczy.

Spółki uczestniczące w połączeniu:

- Grupa Kapitałowa IMMOBILE S.A. z siedzibą w Bydgoszczy (Spółka Przejmująca) przy ul. Fordońska 40, 85-719 Bydgoszcz, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym w Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000033561, płatnik VAT o numerze NIP: 554-030-90-05, Regon: 090549380, o kapitale zakładowym w wysokości 18 215 733 zł. Spółka jest spółką publiczną w rozumieniu ksh, notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.

- HOTEL 1 GKI Sp. z o.o. z siedzibą w Bydgoszczy (Spółka Przejmowana) przy ul. Fordońskiej 40, 85-719 Bydgoszcz zarejestrowana w Sądzie Rejonowym w Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000597253, płatnik VAT o NIP: 5542922980 i REGON 341513310,, wysokość kapitału zakładowego 11.458.200 zł.

W związku z posiadaniem przez Grupa Kapitałowa IMMOBILE S.A. 100 % udziałów w HOTEL 1 GKI Sp. z o.o., połączenie spółek nastąpi poprzez przejęcie w trybie uproszczonym, o którym mowa w art. 516 § 6 k.s.h., którego zastosowanie w konsekwencji wyłączy stosowanie art. 494 § 4, art. 499 § 1 pkt 2-4, art. 501-503, 505 § 1 pkt 4-5, art. 512 i 513 k.s.h.

Połączenie nastąpi poprzez przejęcie całego majątku spółki HOTEL 1 GKI Sp. z o.o., bez równoczesnego podwyższania kapitału zakładowego Grupa Kapitałowa IMMOBILE S.A., co jest zgodne z treścią art. 515 §1 k.s.h. Dla potrzeb określenia warunków połączenia nie będzie wymagana opinia biegłego rewidenta.

Zgodnie z przepisem art. 500 § 2 i 21 oraz art. 505 k.s.h., na stronach internetowych spółek umieszczony zostanie plan połączenia oraz następująca dokumentacja:

- sprawozdania finansowe oraz sprawozdania zarządów z działalności łączących się spółek za trzy ostatnie lata obrotowe w przypadku spółki Grupa Kapitałowa IMMOBILE S.A. oraz za cały okres prowadzenia działalności w przypadku spółki HOTEL 1 GKI Sp. z o.o. wraz z opinią i raportem biegłego rewidenta, jeśli opinia lub raport były sporządzane,

Planowane połączenie spowodowane jest posiadaniem przez Grupa Kapitałowa IMMOBILE S.A. 100% udziałów w HOTEL 1 GKI Sp. z o.o. oraz sprzedażą przez HOTEL 1 GKI Sp. z o.o. (dawniej Hotel 1 spółka z ograniczona odpowiedzialnością 1 S.K.A.) wszystkich nabytych nieruchomości do spółek zależnych spółki Grupa Kapitałowa IMMOBILE S.A.

Połączenie Spółek przyniesie korzyści dla grupy kapitałowej spółki Grupa Kapitałowa IMMOBILE S.A. szczególnie w zakresie ekonomiczno - finansowym:

a) obniżenie kosztów zarządzania;

b) lepsze zarządzanie gotówką;

c) eliminacja działań konsolidacyjnych;

d) optymalizacja podatkowa;

e) uproszczona struktura zarządzania.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz