Program rozwoju miast jednym z priorytetów prezydencji holenderskiej

03.03.2016, 14:26aktualizacja: 03.03.2016, 14:26

Fot. Europejski Komitet Regionów
"Często mówimy o Europie regionów, ja jako prezydent miasta mówię o Europie miast, bo Europa wyrosła na miastach" - mówi prezydent Gdańska Paweł Adamowicz, zasiadający w komisji COTER Europejskiego Komitetu Regionów.

Jednym z tematów środowego posiedzenia Komisji Polityki Spójności Terytorialnej i Budżetu UE (COTER) był "pakt amsterdamski" dotyczący wdrożenia unijnego programu rozwoju miast. Holendrzy, którzy sprawują obecnie prezydencję w Radzie UE, uznali program rozwoju miast za jeden ze swoich priorytetów i zapowiedzieli, że na nieformalnym posiedzeniu ministrów ds. miejskich 30 maja w Amsterdamie przyjęty zostanie tzw. pakt amsterdamski na rzecz wdrożenia agendy miejskiej UE.

Jak wyjaśnił prezydent Gdańska Paweł Adamowicz, głównym założeniem dokumentu jest doprowadzenie do sytuacji, w której obszary miejskie będą mogły jeszcze skuteczniej konkurować z podobnymi obszarami na innych kontynentach. Zwrócił uwagę, że w dokumencie kładzie się nacisk na to, żeby miasta w większym stopniu się internacjonalizowały, wchodziły w sieć globalnych powiązań.

Służyć mają temu wspólne badania naukowe wyższych uczelni, wymiana studentów i kształcenie studentów zagranicznych. "W tej materii w polskich uczelniach wiele dobrego się wydarzyło, ale nadal jesteśmy peryferyjni" - uważa Adamowicz.

Dodał, że drugim instrumentem, który globalizuje miasta, jest gospodarka i umiejętność miast do przyciągania inwestycji zagranicznych. "W Gdańsku np. świetnie rozwijają się branże IT i usług finansowych, co powoduje, że miasto się sieciuje. Innym przykładem, z branży przemysłowej, jest Stocznia Remontowa, jeden z największych eksporterów na Pomorzu, w pełni zglobalizowana" - powiedział Adamowicz.

Ważnym instrumentem jest też, w ocenie prezydenta Gdańska, kultura, niosąca otwarcie na dobre praktyki demokratyczne i partycypację obywatelską. Według niego, miasta europejskie są nośnikiem pewnych szczególnych wartości kultury politycznej.

"Często mówimy o Europie regionów, ja jako prezydent miasta mówię o Europie miast, bo Europa wyrosła na miastach. Kultura miejska jest fundamentem tego, co nazywamy cywilizacją europejską" - ocenił Adamowicz.

Jak zaznaczył prezydent Gdańska, w ostatnim czasie Unia Europejska zaczęła w większym stopniu zwracać uwagę na miasta, na ich rolę w rozwoju gospodarczym, społecznym, kulturalnym. W jego opinii przełożyło się to np. na uruchomienie w Polsce Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych, instrumentu zachęcającego miasta obszarów metropolitarnych do szerszej współpracy.

Na środowym posiedzeniu komisji COTER mówiono również m.in. o uproszczeniu funduszy strukturalnych i inwestycyjnych, strategii w dziedzinie lotnictwa oraz średniookresowym przeglądzie wieloletnich ram finansowych (WRF). Komisja Polityki Spójności Terytorialnej i Budżetu UE (COTER) zajmuje się w szczególności kwestiami dotyczącymi spójności ekonomicznej, społecznej i terytorialnej oraz funduszami strukturalnymi.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 03.03.2016, 14:26