Polityka i społeczeństwo

CBA ws. wynagrodzeń funkcjonariuszy (komunikat)

17.03.2016, 21:21aktualizacja: 17.03.2016, 21:21

- CBA informuje:

Centralne Biuro Antykorupcyjne od momentu powstania tj. 2006 r. należało do grupy, w której poziom mnożnika kwoty bazowej został określony na 3,96. Na mocy Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.10.2008 r., zmniejszono obowiązującą dla CBA wielokrotność kwoty bazowej z 3,96 na 3,50 co zmusiło do rezygnacji z planów sukcesywnego powiększania stanu kadrowego i stworzenia tzw. wirtualnych wakatów w celu utrzymania dotychczasowych warunków płacowych dla zatrudnionych funkcjonariuszy.

Faktyczny stan zatrudnienia na dzień 31.12.2015 r. wynosił 749 osób, zaś limit obliczony w oparciu o kwotę przyznanych środków budżetowych i system mnożnikowy wyniósł 1.046 osób. Indywidualna stawka uposażenia zasadniczego funkcjonariusza CBA nie jest określana na podstawie mnożnika i kwoty bazowej, parametry te są jedynie wyznacznikiem ogólnej kwoty środków na wynagrodzenia.

Fundusz wynagrodzeń CBA obejmuje nie tylko uposażenie zasadnicze i nagrodę roczną ale również dodatek za wysługę lat, premię, dodatek specjalny, nagrody uznaniowe i zapomogi. Powyższe składniki przekładają się na wysokość realnego średniego wynagrodzenia. Średni udział dodatków do uposażenia zasadniczego, wyliczony na podstawie danych z 2015 r. wynosi 28,12%. Obliczone na podstawie mnożnika i kwoty bazowej przeciętne uposażenie dla funkcjonariuszy CBA zawiera wskazane powyżej dodatki, nie jest więc odzwierciedleniem tylko uposażenia zasadniczego. Faktyczne uposażenie zasadnicze, wyliczone na podstawie przeciętnego uposażenia bez nagrody rocznej i dodatków do uposażenia wynosi 3.841,24 zł, tymczasem przeciętne uposażenie obliczone na podstawie kwoty bazowej (1.523,29 zł ) i obecnie obowiązującej wielokrotności kwoty bazowej (3,5) wynosi 5.331,52 zł.

Planowany w 2016 r. przeciętny wzrost stawki uposażenia zasadniczego dla funkcjonariuszy CBA wyniesie 960,02 zł, brutto natomiast szacunkowy wzrost łącznego miesięcznego uposażenia funkcjonariuszy CBA (bez nagrody rocznej) – 1.369,40 zł.

Centralne Biuro Antykorupcyjne, w przeciwieństwie do innych służb, nie posiada innych dodatków do uposażeń, które byłyby wypłacane funkcjonariuszom a nie są zaliczane do funduszu wynagrodzeń.

Funkcjonariusze innych formacji mogą liczyć na takie dodatki jak: tzw. „mundurówka”, nagrody jubileuszowe, pomoc finansowa na budownictwo mieszkaniowe, równoważnik za remont lokalu mieszkalnego, równoważnik za brak mieszkania, zwrot kosztów dojazdu z miejscowości pobliskiej, dopłata do wypoczynku, zwrot kosztów z tyt. przejazdu koleją do 1000 km., dopłaty z tyt. zagospodarowania w związku z przeniesieniem służbowym, świadczenia z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych.

Procedowane w chwili obecnej zwiększenie wielokrotności kwoty bazowej z 3,50 do 5,17 uwzględnia wyliczenie funduszu wynagrodzeń funkcjonariuszy CBA w ustawie budżetowej na 2016 r.

Wskaźnik ten odnosi się do urealnionej liczby etatów, bowiem przy jego obliczaniu dokonano jednocześnie weryfikacji założeń polityki kadrowej i przyjęto jako podstawę, liczbę osób zgodną z planami zatrudnienia, tj. 900 (stan zatrudnienia na dzień 31.12.2015 r. - 749 osób).

Przyznane w ustawie budżetowej na 2016 r. dodatkowe środki zostaną przeznaczone m. in. na przeprowadzenie kompleksowego przeszeregowania płac zarówno dla funkcjonariuszy jak i pracowników CBA.

Zaznaczyć należy, iż od momentu powstania tj. 2006 r. funkcjonariusze CBA nie mieli przeprowadzonej żadnej waloryzacji płac.

Podkreślenia wymaga również fakt, iż to Centralne Biuro Antykorupcyjne jako jedyna formacja przy formułowaniu projektów zmian w zakresie regulacji płac, dokonało jednocześnie weryfikacji dotychczasowych założeń polityki kadrowej i postuluje odejście od wykazywania fikcyjnych pustych wakatów na rzecz realnych danych. Przy obecnie obowiązującej wysokości kwoty bazowej i mnożnika,

w wielu innych służbach jest obserwowane zjawisko utrzymywania tzw. wirtualnych wakatów (np. w Policji ok. 10 tys.), co daje możliwość przeznaczania środków zaoszczędzonych z tego tytułu na wynagrodzenia dla funkcjonariuszy obecnie zatrudnionych i zapewnienie im lepszych warunków płacowych.

kom/ pd/

Data publikacji 17.03.2016, 21:21