BEST SA Rejestracja zmian Statutu BEST S.A., zmiana wysokości i struktury kapitału zakładowego

31.03.2016, 16:52aktualizacja: 31.03.2016, 16:52

Raport bieżący 39/2016

Zarząd BEST S.A. z siedzibą w Gdyni (Emitent) informuje, że Sąd Rejonowy Gdańsk-Północ w Gdańsku, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, postanowieniem z dnia 30 marca 2016 roku, sygn. akt GD.VIII Ns-Rej.KRS/006521/16/993, doręczonym pełnomocnikowi Emitenta w dniu 31 marca 2016 roku, dokonał rejestracji zmian Statutu Emitenta, o których treści Emitent informował raportem bieżącym nr 26/2016 z dnia 16 marca 2016 r. tj.:

1)§7 ust. 1 o dotychczasowym brzmieniu:

"Kapitał Zakładowy Spółki wynosi 20.853.220 zł (dwadzieścia milionów osiemset pięćdziesiąt trzy tysiące dwieście dwadzieścia złotych) i dzieli się na 20.853.220 (dwadzieścia milionów osiemset pięćdziesiąt trzy tysiące dwieście dwadzieścia) akcji o wartości nominalnej 1zł (jeden złoty) każda".

otrzymał następujące brzmienie:

"Kapitał Zakładowy Spółki wynosi 22.216.177,00 zł (dwadzieścia dwa miliony dwieście szesnaście tysięcy sto siedemdziesiąt siedem złotych) i dzieli się na 22.216.177 (dwadzieścia dwa miliony dwieście szesnaście tysięcy sto siedemdziesiąt siedem) akcji o wartości nominalnej 1 zł (jeden złoty) każda.";

2)w §7 ust. 3 dodano pkt 3 o następującym brzmieniu: "1.362.957 (słownie: jeden milion trzysta sześćdziesiąt dwa tysiące dziewięćset pięćdziesiąt siedem) akcji na okaziciela serii D.";

3)w §7 dodano ust. 6 o następującej treści: "Akcje serii D zostały pokryte w całości wkładem pieniężnym.".

W wyniku zmian Statutu Emitenta nastąpiło podwyższenie wysokości kapitału zakładowego Emitenta z kwoty 20.853.220,00 zł (słownie: dwadzieścia milionów osiemset pięćdziesiąt trzy tysiące dwieście dwadzieścia złotych 00/100) do kwoty 22.216.177,00 zł (dwadzieścia dwa miliony dwieście szesnaście tysięcy sto siedemdziesiąt siedem złotych 00/100), to jest o kwotę 1.362.957,00 zł (słownie: jeden milion trzysta sześćdziesiąt dwa tysiące dziewięćset pięćdziesiąt siedem złotych 00/100). Podwyższenie kapitału zakładowego związane jest z emisją akcji serii D przez Emitenta, o której zakończeniu Emitent poinformował raportem bieżącym nr 32/2016 z 22 marca 2016 roku.

Po zmianie Statutu Emitenta, na jego kapitał zakładowy składa się 22.216.177 (słownie: dwadzieścia dwa miliony dwieście szesnaście tysięcy sto siedemdziesiąt siedem) akcji o wartości nominalnej 1 zł (jeden złoty) każda, w tym 1.680.000 (jeden milion sześćset osiemdziesiąt tysięcy) akcji imiennych serii A uprzywilejowanych co do prawa głosu (na 1 akcję serii A przypada 5 głosów), 19.173.220 (dziewiętnaście milionów sto siedemdziesiąt trzy tysiące dwieście dwadzieścia) akcji zwykłych na okaziciela serii B oraz 1.362.957 (słownie: jeden milion trzysta sześćdziesiąt dwa tysiące dziewięćset pięćdziesiąt siedem) akcji zwykłych na okaziciela serii D, na które łącznie przypada 28.936.177 (słownie: dwadzieścia osiem milionów dziewięćset trzydzieści sześć tysięcy sto siedemdziesiąt siedem) głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz