"Moja krew - Twoja krew" - charytatywna akcja w Teatrze Buffo

08.04.2016, 11:11aktualizacja: 08.04.2016, 11:11

W sobotę, 9 kwietnia, pod Teatrem Studio Buffo w Warszawie będzie można oddać krew w autobusie i stać się potencjalnym dawcą szpiku.

W ramach 3 edycji akcji krwiodawstwa "Moja krew - Twoja krew" jej organizatorki, artystki teatru, chcą przekonać, ile jest warte jedno życie.

Heroiczna walka z chorobą Julii Niewiadomskiej - młodej tancerki Buffo - skłoniła jej przyjaciółki do zorganizowania akcji.

"Choć Julka przegrała tę walkę, w nas nadal jest nadzieja, że poruszymy serca ludzi! Jedyną naszą wadą jest lenistwo. Potrzebujemy idei i impulsu. A to właśnie powstało!" - mówią organizatorki akcji.

Według nich tak mało trzeba, żeby pomóc drugiej osobie i usatysfakcjonować samego siebie.

"Po raz trzeci obalamy mity o dużych igłach, bólu i niebezpieczeństwie. Prosty gest, a może się okazać tak bardzo istotnym!" - namawiają do udziału w akcji oddania krwi.

W tym roku po raz kolejny zbierana będzie krew i zgłoszenia od potencjalnych dawców szpiku.

Każdy może oddać krew w autobusie, który będzie czekał przed Teatrem Studio Buffo w Warszawie 9 kwietnia 2016 roku w godzinach od 11:00 do 16:00.

Potencjalni dawcy szpiku zaproszeni są do zgłoszeń przez cały dzień. Próbki krwi będą pobierane w gmachu Teatru, gdzie z chętnymi spotkają się specjaliści z Instytutu Hematologii i Transfuzjologii oraz Fundacji DKMS Baza Dawców Komórek Macierzystych Polska.

Organizatorki zapowiadają, że, podobnie jak w zeszłych latach, 9 kwietnia będzie dniem pełnym wrażeń muzycznych. Na deskach teatru zagrają: Kortez, Marcelina, Sławek Uniatowski, Michał Sobierajski, Dziewczyny, Souladies.

Nie zapomniano także o dzieciach, dla których przewidziano kącik zabaw i malowanie twarzy. Na scenie najmłodsi będą mogli obejrzeć "Muzyczną podróż w świat bajek" oraz występy Klauna Kluseczki i zespołu tanecznego "Akcent".

Organizatorzy serdecznie zapraszają, a hasłem dnia jest zdanie: "Pamiętaj, że największe bogactwo płynie w twoich żyłach!".

Wstęp jest wolny dla wszystkich, również dla tych, którzy krwi oddać nie mogą.

Organizatorki zachęcają do obejrzenia krótkich filmików przybliżających temat akcji: https://www.youtube.com/watch?v=1MSsjZ60nIMhttps://www.youtube.com/watch?v=EZa14nf31x8.

Funpage: https://www.facebook.com/mojakrewtwojakrew?fref=tsoraz.

KONTAKT: