Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister Jan Dziedziczak na uroczystości wręczenia nagrody im. Antoniny i Jana Żabińskich (komunikat)

08.04.2016, 19:01aktualizacja: 08.04.2016, 19:01

- MSZ informuje:

– Niezwykle istotne jest pokazywanie prawdziwej historii Żydów w Polsce, m.in. przez Muzeum Polaków Ratujących Żydów im. Rodziny Ulmów w Markowej, otwartego w marcu br. – mówił sekretarz stanu Jan Dziedziczak, który wziął udział w uroczystości wręczenia nagrody im. Antoniny i Jana Żabińskich.

Wydarzenie zorganizowane przez fundację From the Depths miało miejsce 7 kwietnia w warszawskim ogrodzie zoologicznym, w którym podczas okupacji małżeństwo Żabińskich uratowało około stu Żydów. Wiceszef MSZ podkreślił, że niezwykle istotne jest pokazywanie, iż spośród osób odznaczonych medalem Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata najwięcej było Polaków, mimo, że właśnie w Polsce kara za ukrywanie Żydów podczas okupacji była najsurowsza.

W uroczystości wzięli także udział minister Andrzej Dera z Kancelarii Prezydenta RP, wicemarszałkowie Senatu Adam Bielan i Maria Koc, wiceminister obrony Wojciech Fałkowski, pełnomocnik premiera ds. dialogu międzynarodowego Anna Maria Anders, wiceprezydenci Warszawy Michał Olszewski i Włodzimierz Paszyński oraz ambasador Izraela Anna Azari.

W trakcie uroczystości wręczone zostały także nagrody im. gen. Władysława Andersa oraz im. Leopolda Tyrmanda. Przyznano ponadto wyróżnienie im. Maurycego Axera, najsłynniejszego przedwojennego polskiego prawnika żydowskiego pochodzenia.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ pd/

Data publikacji 08.04.2016, 19:01