Polityka i społeczeństwo

IPN: 7. przegląd filmowy Echa Katynia (komunikat)

12.04.2016, 20:11aktualizacja: 12.04.2016, 20:11

- IPN informuje:

W kwietniu mija 76. rocznica Zbrodni Katyńskiej. Z tej okazji w kilkudziesięciu miastach Polski Instytut Pamięci Narodowej organizuje przegląd filmowy Echa Katynia. W jego ramach pokazane zostaną filmy dotyczące nie tylko Zbrodni Katyńskiej, ale i innych represji komunistycznych.

Przegląd organizowany jest od 2010 roku. W tym roku projekcje filmów odbędą się w ponad 40 różnych miejscach w całej Polsce. Inicjatywa ma charakter edukacyjny, wstęp na pokazy jest bezpłatny. W wielu miastach projekcjom towarzyszą prelekcje historyczne, dyskusje z udziałem reżyserów, naukowców, dziennikarzy, producentów filmowych, a także członków rodzin zamordowanych.

Ideą przeglądu jest prezentowanie produkcji nawiązujących nie tylko do Zbrodni Katyńskiej, ale też takich wychodzących poza nią. Mord Katyński nie był pierwszą zbrodnią reżimu stalinowskiego na Polakach, a jego ofiary nie były ostatnimi ofiarami systemu komunistycznego. Emitowane filmy odnoszą się do relacji świadków zbrodni, konstrukcji sowieckiego systemu terroru, ale również dramatów rodzin ofiar zbrodni.

W ramach poprzednich edycji przeglądu zaprezentowanych zostało łącznie 31 filmów, powstałych w Polsce, a także na Białorusi, Łotwie, Ukrainie, w Czechach, Danii, Rosji i USA. W tym roku pokażemy kolejne trzy produkcje filmowe:

- Pokuta, reż. T. Abuładze, ZSRR 1984 r.

Gruziński reżyser Tengiz Abuładze skończył swój film w 1984 roku, ale na ekrany mógł on wejść dopiero w 1986. Wprowadzenie go do kin było wydarzeniem filmowym, ale też politycznym – to jedno z pierwszych dzieł poruszających temat zbrodni stalinizmu.

„Pokuta” to przypowieść o zbrodniach władzy, o gnębieniu i szykanowaniu ludzi, o skazywaniu ich na obozy i śmierć. Mimo posługiwania się alegorią sceny przesłuchań są głęboko poruszające.

Film był nominowany do Złotego Globu w kategorii film obcojęzyczny, w Cannes otrzymał nominację do Złotej Palmy i został wyróżniony nagrodą FIPRESCI i Grand Prix.

- Epitafia Katyńskie, real. P. Brzezińska, M. Dancewicz, M. Drążewski, P. Pawlicki, P. Weychert, Polska 2010 r.

Epitafia Katyńskie to krótkie portrety filmowe wybranych ofiar Zbrodni Katyńskiej, nie tylko oficerów, ale także naukowców, lekarzy, nauczycieli, sportowców. Opierając się m. in. na rodzinnych pamiątkach, listach obozowych i wspomnieniach krewnych, autorom udało się pokazać nie tylko dramatyczny los zamordowanych, ale także ich życie rodzinne, przedwojenne zajęcia, karierę zawodową, zasługi dla państwa. Podczas przeglądu zostanie wyemitowanych 9 wybranych odcinków.

- Zapora, reż. K. Starczewski, Polska 2016 r.

Film „Zapora” w reżyserii pracownika BEP IPN Konrada Starczewskiego, jest dokumentem poświęconym majorowi Hieronimowi Dekutowskiemu, cichociemnemu, żołnierzowi polskiego powojennego podziemia niepodległościowego, zamordowanemu przez komunistów. Na godzinny obraz składają się przede wszystkim wspomnienia podkomendnych „Zapory”, jego przyjaciół i członków rodziny. Twórcy filmu urozmaicili materiał dokumentalny, obrazując niektóre wydarzenia animacjami.

Program przeglądu w Warszawie:

13 kwietnia, Kino Muranów, ul. gen. Andersa 5, Warszawa

18.00 Dyskusja wprowadzająca do filmu z udziałem Michała Kurkiewicza i Piotra Zaremby –prowadzenie Karolina Wichowska.

18.30 Pokuta, reż. T. Abuładze, ZSRR 1984 r.

14 kwietnia, Kino Muranów, ul. gen. Andersa 5, Warszawa

18.00 Epitafia Katyńskie, real. P. Brzezińska, M. Dancewicz, M. Drążewski, P. Pawlicki, P. Weychert, Polska 2010 r..

18.30 Zapora, reż. K. Starczewski, Polska 2016 r.

19.40 Dyskusja z udziałem Jacka Pawłowicza i reżysera filmu Zapora, Konrada Starczewskiego – prowadzenie Karolina Wichowska.

Darmowe wejściówki do odebrania w kasie kina.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ mkz/

Data publikacji 12.04.2016, 20:11