Polityka i społeczeństwo

IPN ws. okazania Lechowi Wałęsie teczki TW „Bolka” (komunikat)

13.04.2016, 15:23aktualizacja: 13.04.2016, 15:23

- IPN informuje:

13.04.br prokurator Instytutu Pamięci Narodowej przesłuchał w charakterze świadka Pana Lecha Wałęsę. Czynność wykonano w ramach śledztwa S18/16/ZK dotyczącego przestępstwa polegającego na ewentualnym poświadczeniu nieprawdy przez funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub osobistej w dokumentach dotyczących tajnego współpracownika o pseudonimie „Bolek” prowadzonego przez Oddziałową Komisję Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Białymstoku. Czynności trwały około 3 godzin. Oprócz Pana Lecha Wałęsy w czynności wzięli udział jego pełnomocnicy prof. Jan Widacki oraz mec. Jan Kuklewicz.

W toku przesłuchania okazano Panu Lechowi Wałęsie oryginały akt archiwalnych dotyczących współpracy agenta o pseudonimie TW „Bolek”. Pan Lech Wałęsa zanegował autentyczność okazanych dokumentów.

Dzisiejsze okazanie z udziałem Pana Lecha Wałęsy miało kluczowe znaczenie dla kierunku i zakresu zlecanych ekspertyz wykonywanych przez biegłych. W związku z tym prokurator bezzwłocznie zleci przeprowadzenie koniecznych badań. Jest to możliwe dzięki temu, że od zainicjowania śledztwa w dniu 25 lutego br. został zgromadzony praktycznie cały materiał porównawczy niezbędny do badań porównawczych pisma.Warszawa 13 kwietnia 2016 r.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ pd/

Data publikacji 13.04.2016, 15:23