Polityka i społeczeństwo

BBN: prezydent spotkał się z Sekretarzem RBNiO Ukrainy (komunikat)

14.04.2016, 17:04aktualizacja: 14.04.2016, 17:04

- BBN informuje:

W Pałacu Prezydenckim odbyło się spotkanie Prezydenta RP Andrzeja Dudy z sekretarzem Rady Bezpieczeństwa Narodowego i Obrony Ukrainy Ołeksandrem Turczynowem. Wśród poruszonych tematów była m.in. kwestia współpracy wojskowej, bezpieczeństwa Polski, Unii Europejskiej i Ukrainy, sprawa zatrzymania przez Rosjan ukraińskiej lotniczki Nadiji Sawczenko i sankcji wobec Rosji.

W czasie rozmowy Sekretarz RBNiO zapewnił ponadto Prezydenta RP, że nowy rząd ukraiński będzie zmierzał w kierunku integracji euroatlantyckiej.

Przed spotkaniem Ołeksander Turczynow – w towarzystwie delegacji i wojskowej asysty – złożył kwiaty przed tablicą upamiętniającą ofiary katastrofy smoleńskiej, umieszczoną przed Pałacem Prezydenckim.

Podczas dwudniowego pobytu w Polsce O. Turczynow spotka się także m.in. z marszałkami Sejmu i Senatu, Ministrem Spraw Zagranicznych, Ministrem Obrony Narodowej, Koordynatorem ds. Służb Specjalnych, Szefem Sztabu Generalnego WP i Dowódcą Operacyjnym RSZ.

Podsumowaniem pierwszego dnia wizyty będzie rozmowa z szefem BBN ministrem Pawłem Solochem, po której zaplanowana została konferencja prasowa.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ pd/

Data publikacji 14.04.2016, 17:04