Polityka i społeczeństwo

CBA: Miliony wyłudzonego VAT – zatrzymania (komunikat)

18.04.2016, 10:43aktualizacja: 18.04.2016, 10:43

- CBA informuje:

Funkcjonariusze Centralnego Biura Antykorupcyjnego zatrzymali dwóch członków zorganizowanej grupy przestępczej wyłudzającej VAT na wielką skalę.

Grupa działała w wielu miejscowościach całej Polski. Kolejni dwaj zamieszani w sprawę przedsiębiorcy prowadzili swą działalność na terenie województwa śląskiego. Funkcjonariusze katowickiej Delegatury Centralnego Biura Antykorupcyjnego zatrzymali Mariusza W. i Tomasza H. Względem podejrzanych zastosowane zostały środki zapobiegawcze w postaci: poręczeń majątkowych w kwotach 50 i 100 tys. zł, a także dozorów Policji oraz zakazu opuszczania kraju.

W jednym z wątków śledztwa nadzorowanego przez Wydział VI ds. Przestępczości Gospodarczej Prokuratury Okręgowej w Katowicach badana jest działalność zorganizowanej grupy przestępczej, która zajmowała się transakcjami „karuzelowymi” - fikcyjnym obrotem stalą. Straty Skarbu Państwa z tytułu nieodprowadzonego podatku VAT wstępnie szacowane są na kwotę 30 mln 890 tys. zł.

Przestępczy proceder polegał na pozorowaniu transakcji handlowych w wewnątrzwspólnotowym obrocie stalą w celu wyłudzenia zwrotu podatku VAT. W toku śledztwa ustalono, że w nielegalne działania zamieszane były firmy zagraniczne, działające na terenie Czech. VAT na wyroby stalowe, które były przywożone do nas z sąsiednich Czech powinien zostać rozliczony w Polsce, ale tak się jednak nie działo.

Sprawcy podejmowali też działania, które miały udaremnić lub znacznie utrudnić ustalenie pochodzenia zdobytych w ten sposób środków finansowych – tzw. pranie pieniędzy.

Wydział Komunikacji Społecznej CBA

kom/ mkz/