Grupa HNA Tourism Group zawiera umowę w zakresie nabycia Carlson Hotels, Inc. z grupą Carlson Hospitality Group

28.04.2016, 11:00aktualizacja: 28.04.2016, 11:00

Połączenie grupy HNA Tourism Group z Carlson Hotels doprowadzi do nadania stabilnej pozycji na rynku hotelarskim dzięki zwiększonej zdolności do przyspieszania wzrostu, rozwoju kluczowych marek i wzmocnienia najlepszych w klasie usług dla gości. Siedziba Carlson Hotels pozostanie w mieście Minnetonka, w amerykańskim stanie Minnesota.

Pekin i Minneapolis, 27 kwietnia 2016 r. /PRNewswire/ - Grupa HNA Tourism Group Co., Ltd. (dalej zwana grupą HNA Tourism Group), oddział grupy HNA Group Co., Ltd., należąca do 500 firm w rankingu Fortune Global i działająca między innymi w zakresie sektorów lotnictwa, turystyki, hotelarstwa, finansów i usług internetowych oraz grupa Carlson Hospitality Group, Inc. ogłosiły dzisiaj zawarcie umowy w zakresie nabycia Carlson Hotels, Inc. (zwanej dalej Carlson Hotels). Do firmy Carlson Hotels należą Quorvus Collection, Radisson Blu®, Radisson®, Radisson RED, Park Plaza®, Park Inn® by Radisson, Country Inns & Suites By CarlsonSM oraz program nagród hotelowych Club CarlsonSM.

Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20160426/360661.

Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20160426/360315LOGO.

Połączenie grupy HNA Tourism Group z firmą Carlson Hotels doprowadzi do zwiększonej zdolności do przyspieszenia wzrostu gospodarczego poprzez inwestycje w obszarach takich, jak sektor cyfrowy, posiadane aktywa w największych miastach oraz budowa Radisson RED i innych nowych marek.

"Do firmy Carlson Hotels należy poważny zestaw światowych marek, a to historyczne porozumienie zapewnia ogromne możliwości rozwoju - powiedział David P. Berg, dyrektor generalny grupy Hospitality Group. - Cieszymy się ze współpracy z szanowaną międzynarodową grupą HNA Tourism Group oraz nie możemy doczekać się tego nowego, ekscytującego rozdziału w historii firmy Carlson Hotels. Jako część grupy HNA Tourism Group, firma Carlson Hotels będzie miała okazję rozwinąć zaangażowanie w dostarczanie usług hotelarskich gościom na całym świecie" - dodał dyrektor.

"Od czasu założenia firmy w 1938 r. przez mojego dziadka, Curta Carlsona, nasza rodzina prowadziła działalność gospodarczą, stwarzając szanse dla pracowników i przeprowadzając pozytywne zmiany na świecie - powiedziała Diana Nelson, członek zarządu firmy Carlson. - Gościnność jest bliska naszym sercom i to była dla nas trudna decyzja. Wierzymy, że sprzedaż Carlson Hotels grupie HNA Tourism Group, która w pełni uznaje wartość i historię naszej firmy, jest dla nas najlepszym sposobem na osiągnięcie sukcesu i uszanowanie pamięci dziadka w dłuższej perspektywie" - dodała.

"Ogromnie szanujemy rodzinę Carlsonów i doceniamy jej historię i szczególną kulturę - powiedział Bai Haibo, członek zarządu HNA Tourism Group oraz prezes zarządu i dyrektor generalny HNA Hospitality Group. - Międzynarodowy sukces Carlson Hotels oraz jej silny, stabilny potencjał rozwojowy jest świadectwem ich doskonałych marek, świetnego zarządzania i jedynej w swoim rodzaju kultury doceniającej pracowników. O te cechy będziemy się opierać w naszej strategii tworzenia prezencji na rynku Stanów Zjednoczonych i rozszerzania obecności na całym świecie. Cieszymy się z przyszłej współpracy z zespołem zarządzającym, pracownikami, franczyzobiorcami, dostawcami i klientami Carlson Hotels w warunkach przyspieszonego rozwoju poprzez znaczące inwestycje" - dodał.

Zgodnie z jednomyślnie zatwierdzonymi przez zarząd firmy Carlson Hotels warunkami umowy grupa HNA Tourism Group stanie się całkowitym nabywcą firmy Carlson Hotels, w tym jej udziałów większościowych o wysokości 51,3% w grupie Rezidor Hotel Group AB (publ) (zwanej dalej Rezidor), licencjobiorcy firmy Carlson Hotels z siedzibą w Brukseli, do którego należą hotele w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie. Z uwagi na to, że zamknięcie transakcji spowoduje pośrednią zmianę w kontroli grupy Rezidor, grupa HNA Tourism Group jest zgodnie ze szwedzkim prawem przejęć zobowiązana do ogłoszenia obowiązkowego wezwania publicznego w zakresie pozostałych 48,7% udziałów grupy Rezidor w ciągu czterech tygodni od zamknięcia transakcji jeśli własność grupy Rezidor nie zostanie sprzedana poniżej 30%. W wyniku tego grupa HNA Tourism Group może w ciągu czterech tygodni od zamknięcia transakcji zdecydować się ogłosić obowiązkowe wezwanie publiczne w zakresie pozostałych udziałów grupy Rezidor lub sprzedać swoje udziały w grupie Rezidor poniżej 30%. Jeżeli grupa HNA Tourism Group zdecyduje się ogłosić obowiązkowe wezwanie publiczne, wtedy (zgodnie ze szwedzkimi zasadami przejmowania i zgodnie z decyzją Szwedzkiej Rady Papierów Wartościowych Swedish Securities Council, SSC) (1) cena minimalna w zakresie tego obowiązkowego wezwania publicznego będzie wynosić średnią ważoną wartość z 20 dni roboczych (VWAP) bezpośrednio przed ogłoszeniem podpisania umowy w zakresie nabycia firmy Carlson Hotels z dnia 27 kwietnia 2016 r. Grupa HNA Tourism Group udostępni dalsze informacje o obowiązkowym wezwaniu publicznym we właściwym czasie po zamknięciu transakcji.

Transakcja podlega uzyskaniu odpowiednich pozwoleń regulacyjnych i innym zwyczajowym warunkom zamknięcia. Zamknięcie transakcji przewiduje się na drugą połowę roku kalendarzowego 2016.

Zarządzanie i władze

Po zamknięciu transakcji dyrektor generalny grupy Carlson Hospitality Group Inc. David P. Berg pozostanie na stanowisku dyrektora generalnego nowej organizacji.

Zobowiązania wobec społeczności

W celu wyrażenia potrzeby zachowania wartości, dziedzictwa kulturowego i więzi ze społecznością firmy Carlson Hotels, grupa HNA Tourism Group zobowiązała się do utrzymania siedziby nowej organizacji w mieście Minnetonka, w amerykańskim stanie Minnesota.

Doradcy

Do doradców w zakresie niniejszej transakcji należą: firmy Morgan Stanley i BDT & Company (doradcy finansowi), kancelarie Freshfields Bruckhaus Deringer LLP i Advokatfirman Vinge KB (doradcy prawni firmy Carlson Hotels), firmy J.P. Morgan i Benedetto, Gartland & Company (doradcy finansowi grupy HNA Tourism Group) oraz kancelarie Hogan Lovells i Advokatfirman Lindahl KB (doradcy prawni grupy HNA Tourism Group).

Dodatkowe materiały dotyczące transakcji są dostępne na stronie: www.StrongerHotelsTogether.com.

Carlson Hotels, Inc.

Firma Carlson Hotels to jedna z największych, najbardziej dynamicznych grup hotelarskich świata. Zalicza się do niej 1 400 hoteli działających i w budowie, w których znajduje się ponad 220 tys. pokoi oraz której obecność jest zaznaczona w 115 krajach i terytoriach. Do portfolio firmy Carlson Hotels należą takie marki, jak Quorvus Collection, Radisson Blu®, Radisson®, Radisson RED, Park Plaza®; Park Inn® by Radisson, Country Inns & Suites By CarlsonSM oraz ogólnoświatowy program nagród hotelowych Club CarlsonSM. Do firmy Carlson Hotels należą udziały większościowe w wysokości 51,3%w grupie Rezidor Hotel Group AB, licencjobiorcy firmy Carlson Hotels z siedzibą w Brukseli, do którego należą hotele w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie. Firma Carlson Hotels i jej marki zatrudniają ponad 90 tys. pracowników na całym świecie.

HNA Tourism Group Co. Ltd.

Grupa HNA Tourism Group Co., Ltd. to światowy zintegrowany koncern turystyczny działający w sektorach: lotniczym, hotelarskim, turystycznym, finansowym i usług internetowych. Do założonej w marcu 2007 r. w Pekinie grupy należy ponad 20 firm zależnych, w tym Capital Airlines, Deer Jet, Tangla Hotels and Resorts, Caissa Touristic itd. Grupa jest również inwestorem większościowym w takich markach sektora podróży międzynarodowych i hotelarskiego, jak NH Hotels, Red Lion Hotels, PVCP Group itd. Grupa HNA Tourism Group została doceniona za jej zaangażowanie na rzecz społecznej odpowiedzialności biznesu i jej wkładu na rzecz poprawy globalnej łączności.

HNA Hospitality Group Co. Ltd.

Grupa HNA Hospitality Group zajmuje się zarządzaniem hotelami w grupie HNA Tourism Group. Do założonej w 1997 r. grupy HNA Hospitality Group należy międzynarodowa sieć hoteli. W marcu 2016 r. grupa zarządzała około 500 hotelami dysponującymi prawie 90 tys. pokoi w głównych miastach w Chinach oraz innych częściach świata. Do portfolio firmy należą hotele od luksusowych, ekskluzywnych, do budżetowych zajmujących się klientami podróżującymi prywatnie i służbowo. Grupa zajmuje miejsce wśród pierwszych 300 grup hotelarskich świata i zdobyła prestiżowe wyróżnienia branżowe takie, jak najbardziej konkurencyjna marka hotelu w Chinach i najlepsza grupa hotelarska w Chinach.

Dodatkowe materiały multimedialne dotyczące transakcji są dostępne na stronie: www.StrongerHotelsTogether.com.

(1) Decyzja AMN 2016:10.

Źródło: Carlson Hospitality Group