BANK OCHRONY ŚRODOWISKA SA Środki na wykup euroobligacji BOŚ S.A.

09.05.2016, 16:57aktualizacja: 09.05.2016, 16:57

Raport bieżący 30/2016

Zarząd Banku Ochrony Środowiska S.A. z siedzibą w Warszawie podaje do publicznej wiadomości, że w dniu 9 maja 2016 r. Bank dokonał zwrotu kaucji z odsetkami w kwocie 264 992 397,26 EUR spółce zależnej BOS Finance AB z siedzibą w Szwecji zgodnie z Umową Kaucji z dnia 11 maja 2011 r. Spółka BOS Finance AB środki pozyskane w drodze emisji euroobligacji w wysokości 250 000 000 EUR złożyła na rachunku Banku jako zabezpieczenie roszczeń z gwarancji wykonania zobowiązań BOS Finance AB z tytułu emisji euroobligacji. Środki z kaucji posłużą do spłaty zobowiązań BOS Finance z tytułu emisji euroobligacji w dniu 11 maja 2016 r. Emisja euroobligacji w wysokości 250 000 000 EUR z oprocentowaniem stałym w wysokości 6% miała miejsce w dniu 11 maja 2011 r. Wykup euroobligacji istotnie wpłynie na zmniejszenie kosztów finansowania Banku i będzie miał pozytywny wpływ na wyniki kolejnych kwartałów.

O umowie kaucji Bank poinformował w raporcie bieżącym 15/2011 z dnia 12 maja 2011 r., o udzielonej gwarancji w raporcie bieżącym 14/2011 z dnia 12 maja 2011 r., a o emisji euroobligacji w raporcie bieżącym 13/2011 z dnia 12 maja 2011 r.

Wartość zwróconej kaucji z odsetkami w zł wynosi 1 169 225 954,43 wg kursu średniego NBP z dnia 9 maja 2016 r.

Podstawa prawna: art. 56 ust. 1 pkt 1 ustawy o ofercie publicznej

Więcej na: biznes.pap.pl