PKP CARGO SA Zgłoszenie kandydatury niezależnego członka Rady Nadzorczej PKP CARGO S.A.

10.05.2016, 13:47aktualizacja: 10.05.2016, 13:47

Raport bieżący z plikiem 31/2016

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd spółki PKP CARGO S.A. ("Spółka", "PKP CARGO") informuje, iż w dniu 10 maja 2016 r. otrzymał od akcjonariusza Aviva Otwarty Fundusz Emerytalny Aviva BZ WBK S.A. pismo informujące o zamiarze zgłoszenia na Zwyczajnym Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy PKP CARGO S.A. w dniu 11.05.2016 r. kandydatury Pani Zofii Dzik na niezależnego członka Rady Nadzorczej Spółki.

W załączeniu PKP CARGO przekazuje: pismo akcjonariusza Aviva Otwarty Fundusz Emerytalny Aviva BZ WBK S.A. oraz oświadczenie kandydata.

Poniżej, Zarząd Spółki podaje do publicznej wiadomości informacje dotyczące wykształcenia, kwalifikacji i przebiegu pracy zawodowej kandydata na niezależnego członka Rady Nadzorczej Spółki Pani Zofii Dzik:

Pani Zofia Dzik jest absolwentką AE w Krakowie, University of Illinois w Chicago, Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie oraz Executive Programs na INSEAD Business School, posiada tytuł MBA Manchester Business School; certyfikowany członek Association for Project Management (APMP) oraz certyfikowany członek The John Maxwell Team, czołowej międzynarodowej organizacji zrzeszającej wybitnych coachów, trenerów i mówców z zakresu przywództwa.

W latach 1995-2003 doradca w firmach Arthur Andersen oraz Andersen Business Consulting, odpowiedzialna za sektor ubezpieczeń (Dyrektor Działu Ubezpieczeń). Od 2003 roku związana z Grupą Intouch Insurance (Grupa RSA), gdzie w latach 2004-2007 sprawowała funkcję Prezesa Zarządu Towarzystwa Ubezpieczeń Link4 S.A.; w latach 2007- 2009 funkcję członka Zarządu Intouch Insurance B.V. w Holandii oraz CEO na Europę Centralną i Wschodnią grupy Intouch Insurance. W ramach tej funkcji była odpowiedzialna za rozwój nowych rynków: była przewodniczącą rad nadzorczych spółek: TU Link4 S.A. i Direct Insurance Shared Services Center w Polsce, Intouch Strachowanie w Rosji (start up) oraz Direct Pojistovna w Czechach (start up) oraz wiceprzewodniczącą rady nadzorczej TU na Życie Link4 Life S.A.

W latach 2006-2008 członek Zarządu Polskiej Izby Ubezpieczeń. W latach 2007-2010 członek rady nadzorczej Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego. Zasiadała również w radach nadzorczych spółek: KOPEX S.A. oraz Polish Energy Partners S.A (PEP S.A.)

Obecnie Prezes Zarządu założonej Fundacji Humanites - Sztuka Wychowania, której celem jest wsparcie transformacji społecznej w Polsce i jakościowy rozwój młodego pokolenia, mentor, autor modelu "Spójnego Przywództwa, ośmioetapowego programu rozwoju liderów budujących angażujące organizacje, dyrektor Akademii Przywództwa Liderów Oświaty, a także członek rad nadzorczych następujących spółek i organizacji: TU Link4 S.A., ERBUD S.A., Foundation for Strategic Competencies Development oraz PKO Bank Polski, gdzie również pełni funkcję Wiceprzewodniczącej Komitetu Audytu Banku.

Podstawa prawna:

§ 38 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U. z 2009 r., Nr 33, poz. 259 ze zmianami).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz