Polityka i społeczeństwo

MSZ: polsko-timorskie konsultacje polityczne w Warszawie (komunikat)

12.05.2016, 18:52aktualizacja: 12.05.2016, 18:52

- MSZ informuje:

– Cieszymy się z pierwszej od 12 lat wizyty przedstawiciela rządu timorskiego w Polsce. Nasz kraj zawsze wspierał dążenia narodu timorskiego na rzecz budowy samodzielnego i demokratycznego państwa – powiedziała wiceminister Katarzyna Kacperczyk, która 12 maja spotkała z wiceministrem spraw zagranicznych Timoru Wschodniego Roberto Soaresem.

Wiceminister Soares podziękował za pomoc rozwojową, którą Polska przekazuje Timorowi. Podczas rozmów omówiono rozwój stosunków dwustronnych, a także sytuację w Azji Południowo-Wschodniej i w Unii Europejskiej. Rozmówcy podkreślili, że Polskę i Timor Wschodni łączy nie tylko umiłowanie wolności, ale również przywiązanie do wartości chrześcijańskich i ogromny szacunek dla postaci Jana Pawła II. Przedstawiciel Timoru Wschodniego przedstawił plany rządowych reform w obszarach administracji, finansów i infrastruktury transportowej. Delegacja timorska odbędzie również spotkania w ministerstwach Rozwoju, Sportu i Turystyki oraz Obrony Narodowej.

Polska i Timor Wschodni nawiązały stosunki dyplomatyczne w listopadzie 2002 r. Polska w latach 2014-15 zrealizowała w Timorze Wschodnim projekty pomocowe w obszarze edukacji i zdrowia w ramach programu Małych Grantów Rozwojowych. Obroty handlowe w 2015 r. wyniosły 514 tys. USD. W stolicy Timoru Wschodniego – Dili funkcjonuje Generalny Konsulat Honorowy RP.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ pd/

Data publikacji 12.05.2016, 18:52