MIDAS SA Informacja o transakcji na akcjach spółki Midas S.A.

01.06.2016, 22:35aktualizacja: 01.06.2016, 22:35

Raport bieżący 38/2016

Zarząd Midas S.A. ("Midas") informuje, że w dniu 1 czerwca 2016 r. Midas otrzymał zawiadomienie od spółki Cyfrowy Polsat S.A. ("Cyfrowy Polsat") sporządzone na podstawie art. 69a ust. 1 pkt 3 w zw. z art. 69 ust. 1 i 2ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2013 roku, poz. 1382, ze zmianami) ("Ustawa o Ofercie") o pośrednim nabyciu ("Pośrednie Nabycie") przez Cyfrowy Polsat akcji spółki Midas.

Pośrednie Nabycie nastąpiło w wyniku nabycia w dniu 31 maja 2016 r. przez Polkomtel sp. z o.o. ("Polkomtel"), spółkę pośrednio zależną od Cyfrowego Polsatu (za pośrednictwem kolejno: Metelem Holding Company Limited z siedzibą na Cyprze, Eileme 1 AB (publ) z siedzibą w Szwecji, Eileme 2 AB (publ) z siedzibą w Szwecji, Eileme 3 AB (publ) z siedzibą w Szwecji, Eileme 4 AB (publ) z siedzibą w Szwecji), 100.069.611 akcji Midasa, uprawniających do wykonywania 100.069.611 głosów na walnym zgromadzeniu Midasa, reprezentujących 6,763% ogólnej liczby głosów i kapitału zakładowego w Midasie, które to nabycie nastąpiło w wyniku rozliczenia w dniu 31 maja 2016 r. przymusowego wykupu akcji spółki Midas, ogłoszonego przez Polkomtel w dniu 25 maja 2016 r. w trybie przewidzianym w art. 82 ust. 1 Ustawy o Ofercie.

Przed Pośrednim Nabyciem Cyfrowy Polsat posiadał pośrednio za pośrednictwem kolejno: Metelem Holding Company Limited, Eileme 1 AB (publ), Eileme 2 AB (publ), Eileme 3 AB (publ), Eileme 4 AB (publ), Polkomtela oraz Litenite Limited łącznie 1.379.597.139 akcji Midasa, uprawniających do 1.379.597.139 głosów na walnym zgromadzeniu Midasa, reprezentujących 93,237% ogólnej liczby głosów i kapitału zakładowego w Midasie.

Po Pośrednim Nabyciu Cyfrowy Polsat posiada pośrednio za pośrednictwem kolejno: Metelem Holding Company Limited, Eileme 1 AB (publ), Eileme 2 AB (publ), Eileme 3 AB (publ), Eileme 4 AB (publ), Polkomtela oraz Litenite Limited łącznie 1.479.666.750 akcji Midasa, uprawniających do 1.479.666.750 głosów na walnym zgromadzeniu Midasa, reprezentujących 100% ogólnej liczby głosów i kapitału zakładowego w Midasie.

Poza Metelem Holding Company Limited, Eileme 1 AB (publ), Eileme 2 AB (publ), Eileme 3 AB (publ), Eileme 4 AB (publ), Polkomtelem oraz Litenite Limited, nie istnieją podmioty bezpośrednio lub pośrednio zależne od Cyfrowego Polsatu, które posiadają bezpośrednio lub pośrednio akcje w Midasie.

Cyfrowy Polsat nie jest stroną jakichkolwiek umów, których przedmiotem jest przekazanie uprawnienia do wykonywania prawa głosu z akcji Midasa w rozumieniu art. 87 ust. 1 pkt 3 lit. c Ustawy o Ofercie.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz