ELEKTROBUDOWA SA Zawarcie umowy o udzielanie gwarancji kontraktowych z TUiR Allianz Polska S.A.

08.06.2016, 15:38aktualizacja: 08.06.2016, 15:38

Raport bieżący 20/2016

Zarząd Spółki "ELEKTROBUDOWA" SA ("Spółka") informuje, iż w dniu dzisiejszym wpłynęła do Spółki obustronnie podpisana umowa z TUiR Allianz Polska S.A. z siedzibą w Warszawie o udzielanie gwarancji kontraktowych w ramach limitu odnawialnego.

Na mocy zawartej umowy TUiR Allianz Polska S.A. w okresie do dnia 31 maja 2017 r. będzie wydawać Spółce gwarancje kontraktowe (przetargowe, należytego wykonania umowy, właściwego usunięcia wad i usterek, zwrotu zaliczki) na rzecz wskazanych podmiotów (Beneficjentów Gwarancji).

Wysokość limitu odnawialnego na podstawie umowy została ustalona w wysokości 40 mln zł, z podlimitem na pojedynczą gwarancję w wysokości 10 mln zł.

Zabezpieczeniem ewentualnych roszczeń TUiR Allianz Polska S.A. wynikających z wypłaty z tytułu udzielonych gwarancji są weksle własne in blanco oraz deklaracje wekslowe.

Pozostałe zapisy umowy o udzielanie gwarancji kontraktowych nie odbiegają od warunków standardowych dla tego rodzaju umów, a wysokość opłat z tytułu udzielenia gwarancji została ustalona na poziomie rynkowym. Umowa o udzielenie gwarancji kontraktowych nie zawiera zapisów dotyczących kar umownych.

Kryterium uznania umowy za znaczącą jest jej wartość wynosząca 10% kapitałów własnych ELEKTROBUDOWA SA.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz