MRiRW: Polsko-Niemieckie Konsultacje Międzyrządowe w Berlinie (komunikat)

22.06.2016, 18:13aktualizacja: 22.06.2016, 18:13

- MRiRW informuje:

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel uczestniczył dziś w Polsko-Niemieckich Konsultacjach Międzyrządowych, które odbywały się w Berlinie pod przewodnictwem Premier Beaty Szydło i Kanclerz Angeli Merkel.

W ramach tych konsultacji odbyło się bilateralne spotkanie ministrów rolnictwa Polski i Niemiec, które dotyczyło przeglądu, przyszłości i uproszczenia Wspólnej Polityki Rolnej, jak również rozwoju obszarów wiejskich. Rozmowy odbywały się w Ministerstwie ds. Wyżywienia i Rolnictwa RFN.

Podczas spotkania niemiecki minister ds. wyżywienia i rolnictwa Christian Schmidt oraz polski minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel Ministrowie wyrazili zgodność co do konieczności dokonania rewizji systemu zarządzania i kontroli WPR. Obaj ministrowie podkreślili również, że uproszczenia powinny objąć zarówno rolników, jak i administrację.

W odniesieniu do rozwoju obszarów wiejskich, wskazano na ogromny potencjał prorozwojowy tych terenów, który powinien zostać uwzględniony w strategiach i politykach rozwoju, zarówno na szczeblu UE, jak i krajowym.

Dla zaznaczenia priorytetowego charakteru relacji polsko-niemieckich w obszarze rolnictwa, w konkluzjach rozmów przyjęta została Wspólna Deklaracja Ministrów Rolnictwa Polski i Niemiec jako wyraz woli pogłębiania i zacieśniania współpracy dwustronnej na rzecz silnej i efektywnej Wspólnej Polityki Rolnej.

Deklaracja zawiera m.in. stwierdzenie mówiące, że Polska i Niemcy są zdecydowane działać na rzecz silnej i efektywnej Wspólnej Polityki Rolnej, która zapewnia wiarygodne ramy dla rolnictwa skutecznego z punktu widzenia ekonomicznego i odpowiedzialnego ekologicznie, jak również zrównoważonego rozwoju terytorialnego, skutecznych rynków rolnych i dobrze funkcjonującego jednolitego rynku, która przyczynia się również do bezpieczeństwa żywnościowego, a także spełnia uzasadnione oczekiwania i potrzeby społeczeństw.

W dokumencie tym wskazane zostały także dwa kluczowe obszary współpracy polsko-niemieckiej, istotne w kontekście dyskusji na temat przeglądu obecnych Wieloletnich Ram Finansowych i planowania polityk UE na okres po 2020 roku. Do obszarów tych zaliczono: uproszczenie Wspólnej Polityki Rolnej i rozwój obszarów wiejskich.

W deklaracji zaznaczono, że wymagania w kontekście zarządzania i kontroli środków WPR wiążą się z nieproporcjonalnie dużym wysiłkiem i stanowią również czynnik kosztowy i dodatkową trudność dla gospodarstw rolnych. Obaj ministrowie rolnictwa są zgodni, że głównym zajęciem rolników powinno być prowadzenie działalności gospodarczej, a nie wypełnianie wymogów biurokratycznych.

Tegoroczne, czternaste Polsko-Niemieckie Konsultacje Międzyrządowe mają szczególny wymiar w kontekście 25-lecia podpisania Traktatu, między Rzeczpospolitą Polską,

a Republiką Federalną Niemiec, o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy.

Niemcy to najważniejszy partner handlowy i polityczny Polski, jak również kluczowy aktor polityki europejskiej.

kom/ ale/

Data publikacji 22.06.2016, 18:13