Nauka i technologie

Tron dla prawdziwego entuzjasty gier komputerowych

23.06.2016, 18:16aktualizacja: 23.06.2016, 18:16

Gamer's Throne
Pasja, pomysły, zaangażowanie i pozytywna energia to cechy gwarantujące doskonały efekt końcowy.

Komputery dostępne w każdym sklepie elektronicznym gwarantują odpowiednie dobranie komponentów oraz są objęte wsparciem technicznym producenta. Ale nic nie może się równać z poczuciem dumy i satysfakcji z własnoręcznie zmontowanej jednostki, stworzonej z wybranych przez siebie części. Sam komputer to jednak dopiero początek drogi.

Entuzjaści modyfikują swoje komputery montując wyszukane układy chłodzenia cieczą, jak i zmieniając ich wygląd zewnętrzny. Jednakże sam pomysł to zazwyczaj za mało. Ambitne projekty nie mogą być zrealizowane bez odpowiedniego zaplecza finansowego i sprzętowego.

GeForce Garage to inicjatywa firmy NVIDIA, od roku uruchomiona również w Polsce. Stanowi ona kompendium wiedzy i ciekawostek, dzięki którym każdy może samodzielnie złożyć swój komputer, dostosować jego wygląd do indywidualnych potrzeb czy zadbać o jego poprawne działanie. Na zorganizowany konkurs zgłosili się pełni pasji miłośnicy komputerów w różnym wieku. Dzięki ich zaangażowaniu stworzono wideo-poradniki zarówno dla amatorów jak i bardziej zaawansowanych fanów szeroko rozumianej informatyki.

GeForce Garage inspiruje do działania, ale również pomaga realizować marzenia. Ostatnim takim projektem jest Gamer’s Throne - stanowisko dla prawdziwego entuzjasty komputerów. Całość powstała w Polsce i jest autorskim pomysłem Staszka Wiertelaka. "Komputery zawsze składałem sam, nigdy nie kupowałem gotowych. Odkąd wygrałem konkurs, razem z firmą NVIDIA mogę realizować swoje najbardziej szalone pomysły" - powiedział Staszek ‘Tips’ Wiertelak, główny polski mechanik GeForce Garage. Staszek specjalizuje się w projektach, w których lutownica, szlifierka czy spawarka to podstawowe narzędzia pracy. "Moim najbardziej ambitnym i wymagającym dziełem jest Gamer’s Throne. Taki projekt wymagał wielu umiejętności - projektowania i przygotowywania rysunków technicznych, modeli 3d, spawania, programowania, lutowania, malowania".

Realizacja projektu trwała trzy i pół miesiąca. Dzięki pomocy trzech przyjaciół, całość została ukończona w około 600 roboczogodzin. Do wykonania wyjątkowego fotelu/tronu zużyto m.in. 70 kg profili stalowych, 180 kg innych części stalowych, 15 kg płyt OSB, czy 35 kg wałków, łożysk i innych części mechanicznych.

Sercem i mózgiem tego marzenia każdego gracza jest komputer wyposażony w dwie karty graficzne GeForce GTX 1080. Całość jest poruszana dzięki zastosowanemu siłownikowi, oświetlona trójkanałowym systemem diod LED i obsługuje najbardziej wymagające gry komputerowe. To najbardziej spektakularne dzieło Staszka Wiertelaka, ale zdecydowanie nie ostatnie. W GeForce Garage znowu pali się światło.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 23.06.2016, 18:16