BEST SA Zawarcie umowy przez jednostkę zależną od Emitenta, która z innymi umowami spełnia łącznie kryterium umowy znaczącej

29.06.2016, 12:40aktualizacja: 29.06.2016, 12:40

Raport bieżący 66/2016

Zarząd BEST S.A. z siedzibą w Gdyni (Emitent), informuje że dzisiaj powziął wiadomość o zawarciu w dniu 28 czerwca 2016 r. w Poznaniu umowy przelewu wierzytelności w ramach procesu sekurytyzacji (Umowa) pomiędzy BEST II Niestandaryzowanym Sekurytyzacyjnym Funduszem Inwestycyjnym Zamkniętym z siedzibą w Gdyni (Fundusz) - jednostką zależną od Emitenta a Bankiem Zachodnim WBK S.A. z siedzibą we Wrocławiu (Bank).

Przedmiotem Umowy jest nabycie przez Fundusz trzech portfeli wierzytelności wynikających z czynności bankowych o łącznej wartości nominalnej 87,2 mln PLN za łączną cenę 22,4 mln PLN.

Umowa samodzielnie nie stanowi umowy znaczącej jednak Emitent informuje, że łączna wartość umów zawartych z Bankiem przez podmioty wchodzące w skład grupy kapitałowej, w której jednostką dominującą jest Emitent, osiągnęła wartość 54,2 mln PLN w okresie ostatnich 12 miesięcy. Umowy te łącznie spełniają kryterium umowy znaczącej ponieważ suma ich wartości przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta. Największą umową zawartą z Bankiem w okresie 12 miesięcy jest umowa kredytu z dnia 25 marca 2016 r. opisana szczegółowo w raporcie nr 36/2016 podanym do publicznej wiadomości w dniu 25 marca 2016 r.

Pomiędzy Emitentem a Funduszem oraz osobami zarządzającymi lub nadzorującymi Emitenta i Fundusz a Bankiem nie ma powiązań.

Emitent poprzez BEST Capital Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych z siedzibą w Gdyni posiada 100% certyfikatów inwestycyjnych Funduszu, dających prawo do wykonywania 100% głosów na zgromadzeniach inwestorów Funduszu.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz