JASTRZĘBSKA SPÓŁKA WĘGLOWA SA Zawarcie z Agencją Rozwoju Przemysłu oraz Towarzystwem Finansowym "Silesia" Term Sheetu dotyczącego sprzedaży przez JSW S.A. akcji WZK Victoria S.A.

29.06.2016, 20:39aktualizacja: 29.06.2016, 20:39

Raport bieżący 26/2016

Zarząd Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. ("JSW") informuje, że w dniu 29 czerwca 2016 r. JSW zawarła Kluczowe warunki (Term Sheet) do umowy inwestycyjnej ("Term Sheet") z Agencją Rozwoju Przemysłu S.A. ("ARP") oraz Towarzystwem Finansowym "Silesia" Sp. z o.o. ("TFS") (ARP i TFS razem jako "Inwestorzy") dotyczącej sprzedaży posiadanych przez JSW akcji Wałbrzyskich Zakładów Koksowniczych Victoria S.A. ("WZK Victoria").

Term Sheet przewiduje zobowiązanie stron do prowadzenia negocjacji w dobrej wierze w celu sprzedaży przez JSW Inwestorom akcji WZK Victoria za łączną cenę 350.000.000 złotych z potencjalną korektą ceny w oparciu o wartość skumulowanej EBITDA WZK Victoria za lata 2016 - 2019. Term Sheet przewiduje, że zaliczka w wysokości 200.000.000 złotych byłaby płatna na początku lipca 2016 r.

Realizacja transakcji jest uzależniona od spełnienia szeregu warunków, w tym podpisania Umowy Inwestycyjnej, uzyskania zgód korporacyjnych, zgody UOKiKu przez Inwestorów, zgody obligatariuszy JSW dotyczących zwolnienia części istniejących zabezpieczeń ustanowionych na ich rzecz w związku z programem emisji obligacji oraz ustanowienia na rzecz Inwestorów zabezpieczenia zwrotu zaliczki w postaci zastawu rejestrowego na części akcji WZK Victoria.

Zgodnie z Term Sheetem Umowa Inwestycyjna będzie przewidywać intencję podjęcia działań zmierzających do powrotu WZK Victoria do Grupy kapitałowej JSW w przypadku gdy Inwestorzy podejmą decyzję o dezinwestycji.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz