CENTRUM MEDYCZNE ENEL-MED SA Zawarcie aneksu do umowy najmu na potrzeby Oddziału Arkady Wrocławskie

30.06.2016, 17:18aktualizacja: 30.06.2016, 17:18

Raport bieżący 17/2016

Zarząd Centrum Medyczne ENEL-MED Spółki Akcyjnej (dalej: Spółka) informuje, że w dniu 30.06.2016 r. został zawarty aneks do umowy pomiędzy Spółką jako najemcą oraz Arkady Wrocławskie Spółką Akcyjną z siedzibą we Wrocławiu jako wynajmującym przedłużający umowę najmu powierzchni użytkowej znajdującej się na terenie biurowca Centrum handlowo - usługowo - biurowego "Arkady Wrocławskie" położonego we Wrocławiu oraz miejsc parkingowych usytuowanych na terenie obiektu (dalej: Umowa najmu). Aneks ten stanowi kontynuację umowy najmu zawartej w 2006 r.

Zgodnie z zawartym aneksem przedłużony zostaje czas obowiązywania Umowy najmu do dnia 28.04.2027 r.

Na mocy podpisanego aneksu Spółka zobowiązana będzie do zapłaty czynszu najmu (określonego w aneksie w EUR) oraz opłat eksploatacyjnych (określonych w PLN). Czynsz najmu płatny będzie w złotych polskich przeliczonych według średniego kursu NBP obowiązującego w dniu roboczym poprzedzającym dzień wystawienia faktury. Stawka miesięcznego czynszu najmu będzie waloryzowana dnia 1 stycznia każdego roku o zharmonizowany indeks cen konsumpcyjnych HICP (Harmonised Index of Consumer Proces). Stawka miesięcznego ryczałtu opłat eksploatacyjnych będzie waloryzowana dnia 1 stycznia każdego roku o wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych CPI (Consumer Price Index) ogłaszany przez Główny Urząd Statystyczny za rok poprzedzający waloryzację, przy czym pierwsza waloryzacja opłat eksploatacyjnych nastąpi za rok kalendarzowy rozpoczynający się 1 stycznia 2018 r.

Dodatkowo w podpisanym aneksie strony postanowiły, że Spółka poniesie koszty związane z wykonaniem prac aranżacyjno-modernizacyjnych wynajmowanej powierzchni użytkowej, w związku z czym wynajmujący zobowiązany będzie do zwrotu na rzecz Spółki po zakończeniu prac kwoty stanowiącej równowartość 187.081,50 euro netto. W przypadku, gdy całkowity koszt prac przeprowadzonych przez Spółkę będzie niższy niż określona powyżej kwota przeznaczona na modernizację, Spółce zostanie udzielona obniżka czynszu najmu w wysokości 50% przez okres niezbędny do skompensowania powstałej różnicy pomiędzy kwotą zwracaną a kwotą faktycznie poniesioną na prace aranżacyjno- modernizacyjne.

Szacowana łączna wartość aneksu wyniesie około 11.965.395,27 zł netto.

Umowa została uznana za znaczącą, gdyż przekracza 10% kapitałów własnych Spółki.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz