STALPROFIL SA Zawarcie aneksu do umowy kredytowej z Bankiem Zachodnim WBK S.A.

04.07.2016, 15:59aktualizacja: 04.07.2016, 15:59

Raport bieżący 16/2016

W dniu 4 lipca 2016 roku Zarząd Stalprofil SA powziął informację o podpisaniu przez Bank Zachodni WBK S.A. z siedzibą we Wrocławiu, aneksu do umowy kredytowej o "Multilinię" zawartej na okres do 25 stycznia 2019r.,pomiędzy: STALPROFIL S.A., ZRUG Zabrze S.A. i Bankiem Zachodnim WBK S.A.

Wspomniany aneks zmniejsza wartość łącznego limitu kredytowego z 27,6 mln zł do 13,2 mln zł, dostosowując jego wartość do bieżących potrzeb kredytowych emitenta.

Zgodnie z zawartym aneksem do wielocelowej i wielopodmiotowej umowy kredytowej - "Multilinia", z łącznego limitu kredytowego udostępnionego przez Bank Zachodni WBK S.A. w kwocie do 13,2 mln zł może korzystać Stalprofil S.A. oraz jego spółka zależna ZRUG Zabrze S.A. w ramach następujących ustalonych sublimitów:

- sublimit w kwocie do 7,0 mln zł. udostępniony dla Stalprofil S.A. do wykorzystania na długoterminowy kredyt obrotowy,

- sublimit w kwocie do 0,5 mln zł. udostępniony dla Stalprofil S.A. do wykorzystania na kredyt bieżący,

- sublimit w kwocie do 8,8 mln zł. udostępniony dla Stalprofil S.A. do wykorzystania na krótkoterminowe gwarancje/akredytywy,

- limit w kwocie do 2,2 mln zł. udostępniony dla ZRUG Zabrze S.A. na długoterminowe gwarancje kontraktowe.

Udzielone przez Bank limity wykorzystywane są przez emitenta i spółkę od niego zależną na finansowanie bieżącej działalności gospodarczej. Warunki finansowe, na których podmioty te korzystać będą z limitów nie odbiegają od powszechnie stosowanych na rynku dla tego rodzaju umów i oparte są na stawce WIBOR + marża banku.

Do nowej wartości limitu kredytowego strony dostosowały łączną wartość złożonych zabezpieczeń, na które składają się: zastaw rejestrowy na towarach handlowych (wyrobach hutniczych) stanowiących własność Stalprofil SA o wartości wg cen ewidencyjnych netto 4,0 mln zł oraz poręczenie spółki zależnej Izostal S.A. do kwoty 9,2 mln zł. Pomiędzy emitentem a Bankiem oraz osobami zarządzającymi i nadzorującymi nie istnieją żadne powiązania.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz