MR: jeszcze możesz zostać Siłaczem Społecznym z funduszami norweskimi! (komunikat)

06.07.2016, 13:45aktualizacja: 06.07.2016, 13:45

- MR informuje:

Trwa akcja „Zostań Siłaczem Społecznym” organizowana przez Ministerstwo Rozwoju w ramach kampanii „Wyrównujemy szanse”. Do 8 sierpnia za pomocą specjalnego serwisu www.silaczespoleczni.org można wysyłać zgłoszenia placówek potrzebujących pomocy.

Kampania „Wyrównujemy szanse” promuje fundusze norweskie i EOG, których celem jest zmniejszanie różnic ekonomicznych i społecznych między krajami i regionami w Europie. Jednym z elementów kampanii jest akcja „Zostań Siłaczem Społecznym”, polegająca na zgłaszaniu placówek z rożnych regionów Polski, które potrzebują wsparcia.

Przez pierwsze dwa tygodnie kampanii 111 osób, czyli siłaczy społecznych, zgłosiło wybrane przez siebie instytucje. Obecnie trwa ich formalna weryfikacja i ocena merytoryczna, którą pomaga przeprowadzić Stowarzyszenie Regionalne Centrum Wolontariatu w Krakowie.

„Proponowane przez siłaczy społecznych placówki to najczęściej ośrodki pomocy niepełnosprawnym dzieciom, szkoły podstawowe, gimnazja oraz instytucje pomagające samotnym matkom. Do wsparcia w ramach akcji można również zgłaszać domy seniora, hospicja, przedszkola, szkoły, jednostki opiekuńczo-wychowawcze czy domy dziecka – mówi wiceminister rozwoju Paweł Chorąży.

Ty też zostań Siłaczem Społecznym!

Jak to działa? Wystarczy skorzystać ze specjalnego serwisu internetowego – www.silaczespoleczni.org, gdzie każdy może zgłosić instytucję ze swojego regionu, która jego zdaniem potrzebuje pomocy. Następnie należy wybrać rodzaj wsparcia (podarunku), jakiego dana instytucja potrzebuje, wskazać ją jako kandydata, uzasadnić dlaczego właśnie ona wymaga pomocy i wysłać wypełniony formularz. Kolejnym etapem zgłoszenia będzie jego weryfikacja przez komisję, która sprawdzi informacje, oceni i przyzna adekwatne wsparcie rzeczowe.

Fundusze norweskie i EOG

Fundusze norweskie i EOG są formą bezzwrotnej pomocy przyznanej przez Norwegię, Islandię i Liechtenstein nowym członkom UE. Za ich wdrażanie w Polsce odpowiada Ministerstwo Rozwoju.

Pierwsza edycja funduszy przewidziana była na lata 2004-2009. Wówczas dla Polski przeznaczono kwotę ponad 528 mln euro. Zrealizowano 413 pojedynczych projektów i programów.

Obecnie realizowana jest druga edycja funduszy, a łączna kwota środków na lata 2009-2014 dla Polski to 578,1 mln euro.

- Polska jest największym beneficjentem funduszy norweskich i EOG. W naszym kraju realizowanych jest również najwięcej, bo 1239 projekty konkursowe. Na tle pozostałych państw korzystających z tych środków, zajmujemy 7 miejsce pod względem zaawansowania wydatkowania funduszy norweskich. To bardzo dobry wynik, biorąc pod uwagę tak dużą alokację. Obserwujemy wysoką dynamikę płatności zarówno na poziomie projektów, jak i programów – mówi wiceminister rozwoju Paweł Chorąży.

Wśród instytucji, które otrzymały wsparcie dzięki funduszom norweskim można wymienić m.in:

- Wyremontowany Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii Dzieci i Noworodków w opolskim Wojewódzkim Centrum Medycznym,

- Bank kobiecego mleka w Opolskim Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii,

- Instytut „Centrum Zdrowia Matki Polki” w Łodzi – termomodernizacja,

- Szpital Kliniczny Przemienienia Pańskiego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, gdzie rozbudowano laboratorium diagnostyki hematologicznej oraz pracownię histopatologii wraz z przebudową i modernizacją pracowni endoskopii onkologicznej.

Nowa edycja fundusz norweskich 2014-2021

3 maja 2016 r. podpisano porozumienia pomiędzy Islandią, Liechtensteinem i Norwegią a Unią Europejską w sprawie funduszy norweskich i funduszy EOG na okres od 1 maja 2014 r. do 30 kwietnia 2021 r.

Polska pozostanie największym beneficjentem tych środków - alokacja przewidziana dla naszego kraju to 809,3 mln euro. Podpisanie porozumień z UE umożliwia rozpoczęcie oficjalnych negocjacji bilateralnych Polski z darczyńcami, dotyczących wykorzystania tych funduszy.

Szczegółowe informacje na temat funkcjonowania funduszy norweskich i EOG znajdują się na stronie: http://www.eog.gov.pl/

kom/ mkz/

Data publikacji 06.07.2016, 13:45